0 comentaris
19:29
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
Governació subvenciona amb 215.000 euros quatre projectes de promoció de les TIC entre les persones amb discapacitat
El conseller Jordi Ausàs ha comprovat el funcionament d’aquests projectes a les seus de les entitats que els han desenvolupat
  
El Departament de Governació i Administracions Públiques ha impulsat, a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, quatre projectes de promoció de l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) entre els col·lectius de persones amb discapacitat física i psíquica. En conjunt, Governació ha subvencionat amb 215.084 euros diferents iniciatives que han de servir per millorar les capacitats d’aquests col·lectius per accedir a les TIC i, d’aquesta manera, afavorir la seva integració social i incrementar les seves oportunitats.

Els quatre projectes subvencionats han estat impulsats per quatre entitats sense afany de lucre:
L’Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona ha desenvolupat un programa per controlar el punter del ratolí amb moviments del cap.
La Fundació Ave Maria de Sitges ha desenvolupat un programa d’estimulació cerebral i sensorial per a persones amb discapacitats.
La Fundació TCM Audiovisual i la Fundació Maresme han promogut un portal amb continguts per a nens amb necessitats educatives especials.
La Federació de Persones Sordes de Catalunya ha potenciat el portal Webvisual per facilitar la comprensió de continguts audiovisuals mitjançant la llengua de signes catalana.

Impulsar l’ús de les TIC entre les persones discapacitades

Amb aquests projectes, el Departament de Governació i Administracions Públiques impulsa l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació entre el col·lectiu amb discapacitats físiques i psíquiques. A més, amb el desenvolupament d’aquests projectes es pretén millorar les capacitats d’aquests col·lectius per accedir a les noves tecnologies. D’aquesta manera també es vol afavorir la seva integració social i, sobretot, incrementar les seves oportunitats, evitar la fractura digital i potenciar el desenvolupament tecnològic, per contribuir a la cohesió social de Catalunya.

Les subvencions atorgades per promoure les TIC entre els col·lectius de persones amb discapacitat física i psíquica s’inclou dins una convocatòria genèrica destinada a la producció i dinamització de continguts digitals presentats per entitats privades sense afany de lucre, amb l'objectiu de millorar l'oferta de serveis digitals i fomentar-ne la demanda.

Dins aquesta convocatòria que es resoldre el passat 22 de juliol, hi ha altres àmbits, com ara: la promoció de l'ús de les TIC entre el poble gitano, la promoció d'activitats esportives a través de la xarxa, la promoció de l'ús de les TIC entre la gent gran, la promoció de la integració del col·lectiu immigrant i la promoció de continguts culturals. El volum total d’aquestes subvencions és de 686.576 euros, dels quals 215.084 euros es destinaran als quatre projectes per impulsar l’ús de les TIC als col·lectius de persones discapacitades.

Enable ViaCam: control del punter de la pantalla amb el cap

El projecte Enable ViaCam ha desenvolupat una versió totalment lliure del programa Ratolí Facial. Aquest és un programa d'ordinador que substitueix la funcionalitat del ratolí i permet moure el punter a partir del moviment del cap. Funciona en un ordinador PC, tant en entorns Linux com Windows, equipat amb una càmera web, sense elements addicionals. El funcionament d’aquesta eina, de gran utilitat per a les persones amb mobilitat de braços reduïda o nul·la, està totalment validat i disponible gratuïtament a través de la xarxa.

El Departament de Governació, a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, ha subvencionat amb 66.500 euros aquest projecte, que té un cost total de 95.000 euros. El programa es distribueix sota llicència GNU/GPL juntament amb el codi font complet, i s’ofereix inicialment en català, gallec, castellà, italià i anglès. Se’n faran versions per a les plataformes GNU/Linux i Windows. Com té el codi font obert, els usuaris poden fer aportacions per millorar el seu funcionament. Aquest programa, del qual ja se n’han fet mil descàrregues, s’inclourà al projecte d'extensió de programari lliure eductiu de la Generalitat Linkat.

L'Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona és una entitat sense ànim de lucre que té com a objectius l'assistència, educació, protecció i recuperació de persones afectades de paràlisi cerebral i etiologies similars. Actualment gestiona la titularitat dels tres centres: Escola La Muntanyeta, Centre Ocupacional Gresol i Residència Trèvol.

http://www.appctarragona.org/webappc/index.php
http://eviacam.sourceforge.net/eviacam.html

Programa d’estimulació cerebral de persones amb discapacitat

El Programa d’estimulació cerebral de persones amb discapacitat, que es pot descarregar gratuïtament per Internet, ha estat subvencionat des del Departament de Governació amb 60.000 euros, d’una inversió total de 106.224 euros.

Aquest programari, desenvolupat per la Fundació Ave Maria de Sitges (Garraf), és una aplicació informàtica amb una oferta adaptada al tipus d’usuari, amb l’objectiu de potenciar l’estimulació cerebral i sensorial de les persones. El programa està dirigida a col·lectius amb problemes d’aprenentatge, discapacitats intel·lectuals, malalts mentals d’Alzheimer i d’altres. A més, els educadors i tutors poden adaptar les utilitats del programa a cada nivell.

En aquest programari la introducció inicial del perfil de cada persona usuària és essencial pel seu bon funcionament. A partir d’aquí hi ha una avaluació contínua de l’usuari per adaptar l’oferta que correspon a cadascun, de manera que proporciona una informació valuosa sobre l’evolució en els diferents camps. Les activitats proposades per l’aplicació estan orientades a la captació de l’atenció i l’interès de la persona usuària i a l’obtenció de la màxima participació i resposta per aconseguir benestar físic i psicològic immediat i l’adquisició i millora d’habilitats.

http://www.fundacio-avemaria.com/taller_virtual.php

E-inclusió de persones amb discapacitat psíquica

El projecte de continguts digitals per l’e-inclusió de persones discapacitades psíquiques ha rebut el suport de Governació amb una subvenció de 52.584 euros, d’una inversió total de 75.120 euros. Aquest projecte, impulsat per la Fundació TCM Audiovisual del parc TecnoCampus Mataró-Maresme, i la Fundació Maresme pro Persones amb Disminució Psíquica, està dedicat a crear continguts digitals per a persones amb discapacitat psíquica. Entre aquests nous continguts, s’ha fet una nova versió del portal educatiu Lamosqueta.cat i s’ha creat una missatgeria instantània en línia, el Messenger Visual.

Lamosqueta.cat és un portal web on es poden trobar notícies, articles i materials adaptats i específics per a persones amb discapacitat motriu. També presenta un conjunt d’activitats destinades a nens i nenes amb discapacitats sensorials, cognitives i emocionals, i en general a tota la població infantil de fins a 4 anys. L’objectiu d’aquestes activitats és desenvolupar les capacitats motrius, cognitives i comunicatives de tots els nens i nenes.

Aquest portal té com a principal característica la forma d’accés a les activitats, que fa que persones amb greus problemes motrius o amb problemes de relació també puguin utilitzar els diferents jocs. A part de la utilització del ratolí i el teclat de manera convencional, també s’hi implementa la tècnica de l’encerclament, que permet que amb els dos botons del ratolí es pugui accedir a totes les activitats. També hi ha serveis d’utilitat per a les persones usuàries, com ara notícies i informacions d’interès, enllaços i una secció de documentació. A més, hi ha una secció de vídeos didàctics adreçats als educadors i familiars, des d’on s’ofereixen informacions i exemples.

Per la seva banda, el Messenger Visual és una aplicació de missatgeria instantània per Internet, que té com a objectiu facilitar l’accés a les noves tecnologies a les persones que tenen dificultats de lectura o escriptura, d’expressió i de moviment. El Messenger Visual utilitza el sistema SPC (símbols criptogràfics de comunicació), que representa paraules i conceptes a través de criptogrames i dibuixos.

http://www.lamosqueta.cat
http://www.fundmaresme.com/

Webvisual: difusió de la llengua de signes catalana

Webvisual, que ha rebut una subvenció del Departament de Governació i Administracions Públiques de 36.000 euros, d’una inversió total de 126.000 euros. Aquest portal d'informació d'actualitat conté notícies diàries dirigit al col·lectiu de persones sordes impulsat per la Federació de persones sordes de Catalunya. Totes les notícies es troben presentades en vídeos en llengua de signes catalana i textos descriptius. Conté un arxiu important de notes periodístiques, didàctiques i d'interès públic i constitueix un dels principals mitjans de comunicació de la comunitat sorda.

A través de Webvisual es facilita la comprensió dels vídeos a les persones sordes o hipoacústiques que prefereixen una comunicació basada en la llengua oral. S’han millorat els continguts del portal com a eina d’aprenentatge i s’ha potenciat la pràctica de la interpretació de la LSC. També s’ofereix a les persones sordes un recurs per a l’aprenentatge de la llengua catalana i crear una eina de qualitat per a la difusió del català i la LSC.

La llengua de signes catalana és la llengua natural de les persones sordes de Catalunya, amb més de dos segles d’existència. És una llengua viva utilitzada per persones amb sentiments d'identitat i pertinença en la comunitat sorda. La LSC compta actualment amb uns 25.000 usuaris, dels quals la meitat són persones sordes que han optat lliurement per aquesta llengua i l’altra meitat són persones oïdores implicades en la comunitat sorda per diferents motius.

http://www.webvisual.tv
Redacció TT - 14/05/2009 - 19:29h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.