0 comentaris
18:01
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
La Generalitat ha aprovat un pla propi d’ajuts directes per la compra de vehicles
  
El Govern ha aprovat aquest dimarts un pla propi d’ajuts directes a la compra de vehicles, que se suma així al ‘plan 2000E’ de l’Estat. El nou pla amplia els ajuts a més vehicles tenint en compte la realitat del teixit productiu català i el comportament de la demanda a Catalunya. Així, a més de turismes, el pla català incentivarà també l’adquisició de motocicletes i ciclomotors, furgonetes i camions lleugers, una mesura llargament reivindicada pel sector. D’aquesta manera, els ajuts no beneficiaran només els particulars, sinó també les pimes, els empresaris i els treballadors autònoms.

El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha comparegut, en roda de premsa, acompanyat de la directora general de Comunicació del Govern, Aurora Masip, per explicar el contingut d’aquest i els altres acords que el Govern ha pres avui. En la seva compareixença, el conseller Huguet ha justificat la necessitat d’un pla específic per a Catalunya, que evités l’augment del dèficit pressupostari del Govern en un context de caiguda d’ingressos fruit de la crisi i de la manca de nou acord de finançament. “Calia que els ajuts fossin viables sense carregar el dèficit”, ha assegurat el conseller, “amb un pla català ara els números sí que surten però seguint al peu de la lletra el pla del ministeri d’Indústria, els números no sortien”, ha deixat clar.

El pressupost català per aquest pla és de 31,5 milions d’euros, que es recuperaran posteriorment a través de la recaptació de l’impost de matriculació i de l’IVA. S’estima que més de 60.000 vehicles es beneficiaran dels ajuts a Catalunya i que aquests ajuts es destinaran al 60% de les matriculacions.

A més de recuperar les vendes de vehicles sense afegir una situació d’escanyament als comptes de la Generalitat, la bateria d’ajuts aprovada també respecta els criteris mediambientals. En aquest sentit, el pla és “ambientalment impecable”, ha destacat el conseller Huguet, ja que els ajuts del Govern discriminaran positivament l’adquisició de vehicles menys contaminants que els que actualment estan en circulació. Per això, per rebre l’ajut serà indispensable lliurar un vehicle per desballestar amb més de deu anys d’antiguitat o més de 250.000 quilòmetres i que contamini més que el nou vehicle. Així, “el saldo ambiental final sempre serà positiu”, ha dit Huguet, que ha aprofitat per matisar que aquest no és un pla per reduir les emissions contaminants, sinó per estimular la compra de cotxes i l’ocupació en una conjuntura econòmica negativa. En aquest sentit, Huguet ha recordat que aquesta és una “mesura de xoc” i que paral•lelament el Govern treballa en mesures estructurals per a l’eficiència energètica, com ara la fabricació de cotxes elèctrics.

El conseller ha destacat també el benefici que suposa ampliar la tipologia de vehicles destinataris dels ajuts a les furgonetes i camions lleugers perquè tenen “el doble efecte d’incentivar la demanda d’un àmbit de producció de línees de fabricació importants a casa nostra” i que beneficia un sector del teixit econòmic català “com la microempresa i els autònoms, en un moment amb grans dificultats econòmiques”. “És important que puguin renovar un eina com la furgoneta perquè també comporta una millora de la productivitat”, ha subratllat Huguet.

L’ajut total (fabricants, Generalitat i Estat) per a la compra del vehicle variarà en funció del nivell d’emissió de CO²: a menys emissió, més estalvi sobre el valor del vehicle nou. Així doncs, els cotxes menys contaminants (fins a 149 grams de CO² per Km) rebran ajuts de 2.000 euros, mentre que els que superin aquestes emissions comptaran amb descomptes de 1.500 euros. Traslladat a percentatges, això vol dir que fins a 120 grams de CO² el descompte és del 16% sobre el preu mitjà aproximadament, mentre que de 120 a 149 és del 13%. En canvi, en els vehicles que superen els 149 grams la mitjana de descompte és d’un 7%, menys de la meitat.

Pel que fa a les furgonetes i camions lleugers, tindran ajuts de 1.500 euros, i els de les motos i ciclomotors oscil•laran entre els 300 i els 1.025 euros, en funció de la cilindrada.

El pla tindrà caràcter retroactiu, amb data de l’entrada en vigor del Pla del govern espanyol, el 18 de maig de 2009. La seva vigència s’allargarà paral•lelament al pla de l’Estat, fins la finalització dels recursos previstos.
Redacció TT - 26/05/2009 - 18:01h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.