Neix Cal.lípolis Next Generation, 11 projectes amb una inversió de gairebé 260 milions d'euros
Un pla impulsat conjuntament pel Port, l'Ajuntament de Vila-seca i Repsol
  
El President de Repsol, Antonio Brufau, ha participat aquest dilluns, en l'acte de presentació del projecte Cal.lípolis Next Generation, un pla per a la recuperació econòmica de la província de Tarragona. El Port de Tarragona, l'Ajuntament de Vila-seca i Repsol han presentat aquesta proposta per convertir un extens espai entre la Pineda i el Port en un nou motor econòmic de tipus industrial, logístic-intermodal, turístic i paisatgístic. En un exemple de col.laboració publicoprivada i de visió comú dels sectors clau del territori, les tres entitats presenten un conjunt d’11 projectes innovadors per un valor total de 259,5milions d'euros. En aquest marc, les dues iniciatives de Repsol ascendeixen a 41 milions d'euros.

El projecte Cal.lípolis inclou la urbanització d'una nova Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) i la recuperació d'un espai protegit inclòs en la Xarxa Natura 2000, situat entre la platja de la Pineda i el Port de Tar-ragona. El pla preveu també la recuperació de la vida marina amb la instal.lació d'un escull de biòtops. El nou contradic dels Prats tancarà les aigües del port comercial de Tarragona i protegirà l'entorn natural de la Costa Daurada. A més, aquest contradic, d'ús per a vianants, integrarà infraestructures turístiques per a usos socials i lúdics.

L'ampliació de les instal.lacions portuàries de Repsol permetrà l'atracament de grans vaixells en el seu pantalà i la millora de la flexibilitat en l'aprovisionament de les matèries primeres amb la construcció de dos dipòsits soterrats. Aquestes actuacions suposaran una millora de la logística de Repsol al Port de Tarragona, garantint la seva eficiència i competitivitat, i permetran eliminar l'actual monoboia, situada a mar obert.

Projectes de transició energètica a Tarragona

Durant l'acte, Antonio Brufau ha avançat quins són els eixos que està impulsant Repsol per transformar els seus actius industrials i convertir centres com el Complex Industrial de Tarragona en pols multiener-gètics, d'acord amb el Pla Estratègic 2021-2025, presentat per la companyia el passat 26 de novembre.

Per abordar aquest procés, Repsol es recolzarà en quatre grans pilars: l'eficiència energètica, l'economia circular, l'hidrogen renovable i la captura i ús de CO2. L'objectiu és avançar cap a una descarbonització de l'economia propiciant alhora un nou impuls industrial basat en la digitalització i la tecnologia.

Per a això, Repsol contempla per al seu Complex Industrial de Tarragona, projectes centrats principal-ment en l’economia circular i que sumen una inversió de més de 1.400 milions d'euros en els pròxims cinc anys. El Complex, que ja ha iniciat la seva transformació per esdevenir un pol multienergètic, amb iniciatives com la producció d'un primer lot de biojet i la primera planta de la Península Ibèrica per a la fabricació de polímers d'alta resistència a l'impacte, preveu la construcció d’una planta de producció de biocombustibles avançats, una planta per produir plàstics a partir del reciclatge de materials post consum i la implementació de tecnologies per millorar l'eficiència en el consum de matèries primeres i d'energia en els seus processos productius.

Aquestes iniciatives pròpies i altres que Repsol està promovent en l'actualitat amb socis, s'han inclòs al programa Catalunya NextGeneration, que impulsa la Generalitat de Catalunya.Juntament amb Cal.lípolis, serviran d'efecte tractor per a altres empreses i seran, per tant, un gran suport per a l'economia de la zona en els propers anys. Amb elles, Repsol està disposada a liderar la transformació del Pol Petroquímic de Tarragona perquè segueixi sent líder al sud d'Europa. Per garantir aquest impuls també és necessari el suport de les institucions i un entorn regulador que permeti i habiliti aquesta aposta in-versora, orientada a l'economia circular i d'un marcat caràcter tecnològic i digital.

Motor de creixement econòmic i de generació d'ocupació

En els últims cinc anys, Repsol ha invertit en el seu Complex Industrial de Tarragona 558 milions d'euros.

La companyia multienergètica és un dels principals motors de creixement econòmic i de generació d'o-cupació de Tarragona. El seu Complex Industrial, amb un esquema productiu molt versàtil i un equip humà altament qualificat, genera a Tarragona més de 7.500 llocs de treball, entre directes, indirectes i induïts, i representa al voltant del 40% dels tràfics del port tarragoní. La importància del Complex Indus-trial es reflecteix en el seu pes en el PIB de Catalunya, superior al 2%.

Pla Estratègic 2021-2025

El passat 26 de novembre, Repsol va presentar el seu Pla Estratègic per al període 2021-2025, que marca la transformació de la companyia en els propers anys i suposarà una acceleració en la transició energètica per continuar avançant amb èxit en l'objectiu de ser zero emissions netes el 2050.

Els complexos industrials de Repsol seguiran evolucionant per transformar-se en hubsmultienergètics, capaços de generar productes de baixa, nul•la o fins i tot negativa petjada de carboni i d'impulsar nous models de negoci basats en la digitalització i la tecnologia.

El Pla Estratègic 2021-2025 preveu una inversió total de 18.300 milions d'euros entre 2021 i 2025. L'àrea industrial mantindrà la seva elevada competitivitat i el lideratge a Europa dels seus actius, construirà noves plataformes en negocis neutres en carboni i reduirà les seves emissions en més de dos milions de tones de CO2.
Redacció TT - 22/03/2021 - 17:01h
memòria històrica
27/03/2021
12:47
Crec recordar que a Cal·lípolis hi havia un trosset d'Universitat de Tarragona, que se la van emportar cap a Reus.
sorpresa
27/03/2021
12:42
Doncs la Genialitat no volia Port a Tarragona, ja ho saps? Barcelona i Reus volien construir el Port a Salou.
Victor
23/03/2021
22:05
Gràcies al Port que és el gran motor de la ciutat
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.