Pdf.camp denuncia el tancament de la línia de rodalies Tarragona-Salou-Cambrils
  
Fotografia d'arxiu de Tot Tarragona
Amb l’entrada en funcionament de la variant Vandellòs-Vila-seca/Perafort prevista per aquest any 2018, l’actual via de costa Tarragona–Salou–Cambrils, seria desmantellada i no convertida progressivament en tren-tramvia com s’havia anunciat.

L’actual traçat, que quedaria alliberat de les circulacions més problemàtiques de llarg recorregut i mercaderies, podria iniciar una transformació cap a un servei tramviaire integrat, però segons una comunicació oficial del Ministeri de Foment en resposta a la pregunta del diputat per Tarragona Fèlix Alonso, es preveu un desmantellament ferroviari integral immediat a la posada en marxa de la variant.

"Considerem que la pèrdua de l’actual corredor ferroviari resultaria irreversible: si el servei desapareix, també ho farà la demanda actual, i si les vies són aixecades, serà molt més car reposar-les. Per contra, tal i com s’ha fet exitosament a moltes ciutats europees (Lió, Alacant…), el que seria desitjable és la reconversió ràpida i progressiva dels vehicles (tramvies enlloc de trens) i de l’espai (vies de tramvia semaforitzades a les zones urbanes en comptes de vies convencnionals amb passos a nivell). Però el que hauria d’evitar-se és qualsevol interrupció perllongada del servei. Tot el que s’aparti d’aquesta dinàmica de manteniment i reconversió posterior no són més que promeses buides que tant aviat com els vehicles motoritzats hagin ocupat l’espai de la via actual seran aparcades sine die.

D’acord amb la llei estatal 38/2015 del Sector Ferroviari, la Generalitat pot assumir l’explotació d’aquesta infraestructura ferroviària si aquesta queda desafectada per part del Ministeri de Foment, però n’ha de sol•licitar el traspàs oficialment. A més, d’acord amb la llei ferroviària catalana 4/2006, és la Generalitat la competent dels tramvies interurbans que discorrin per més d’un municipi íntegrament a Catalunya, no els ajuntaments. Però a menys de sis mesos de la desafectació de la línia, el Ministeri de Foment indica en la resposta parlamentària que no li consta cap petició de la Generalitat en aquest sentit.

D’altra banda, resulta incomprensible la connivència dels ajuntaments de Salou i Cambrils que afronten l’amenaça de pèrdua definitiva de la connexió ferroviària directa des dels seus centres amb Port Aventura i Tarragona, perjudicant la mobilitat no només dels seus residents sinó dels visitants que actualment arriben en tren.

L’amenaça del tancament d’aquesta línia coincideix amb altres pèrdues de servei i deterioraments en la seva prestació: la desaparició dels trens de llarg recorregut de l’estació urbana de Tarragona, les obres d’instal•lació del tercer fil entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders (i les posteriors limitacions per al trànsit per aquesta línia), la negativa de la Generalitat a plantejar un enllaç directe d’alta velocitat regional entre les estacions urbanes del Camp de Tarragona i l’àrea metropolitana de Barcelona…. configurant un panorama global que hauria de preocupar als poders públics d’aquesta zona.

Des de la PDF i la PTP impulsarem totes les iniciatives al nostre abast per a reivindicar el manteniment de la línia Tarragona-Salou-Cambrils, i la seva ràpida reconversió en un transport públic ràpid, fiable, i eficient al servei dels habitants del Camp de Tarragona. Considerem aquest assumpte extremadament greu, ja que es tracta del primer desmantellament d’una línia de rodalies en democràcia. Un país que destrueix el seu ferrocarril de proximitat està comprometent seriosament la seva cohesió social i territorial".
Redacció TT - 18/01/2018 - 23:00h
negoci %
19/01/2018
17:07
Tot el que no sigui AVE's ja no es fa res més.
ondia
19/01/2018
14:01
Apeadero de Tarragona.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.