Comença la producció del disseny expositiu del Museu del Port
  
El Port de Tarragona culmina, a finals d’aquest mes de març, la intervenció integral que ha estat duent a terme al Refugi 2 del Moll de Costa, seu del Museu del Port. Es tracta d’una intervenció integral de 12 mesos de durada amb una reforma que ha suposat una inversió d’1.769.749,59 euros (IVA exclòs).

El finançament de l’obra ha estat possible a través de l’1,5% cultural, ja que la Comissió Mixta del VII Acord de Col.laboració entre el Ministeri de Foment i el Ministeri de Cultura per a l’Actuació Conjunta en el Patrimoni Històric va aprovar l’atorgament d’1,75 milions d’euros al Port de Tarragona per “obres del projecte de nova proposta per al Museu del Port de Tarragona”.

En declaracions de Teresa Jacas, arquitecta de l’Autoritat Portuària del Port de Tarragona (APT) i responsable de les obres que depenen de la Direcció d’Infraestructures i Conservació del Port, ‘a hores d’ara s’està acabant d’enllestir la intervenció amb una sèrie de treballs de serralleria i fusteria interior. Els pròxims dies ja començarem a pintar la façana exterior, un dels darrers treballs de la rehabilitació del Museu.’

Paral.lelament, ja s’ha començat a treballar en el nou relat interior del rehabilitat Museu del Port. L’equip responsable està en fase d’elaboració de vitrines i mòduls expositius que hi formaran part. Cal afegir que, en aquests moments, s’estan acabant de decidir els acabats per començar la fabricació de totes les noves estructures interiors.

Un nou relat museístic

Ara, és el moment de començar amb la producció de la nova exposició museística de l’espai cultural del Museu del Port. Parlem de renovar completament el relat expositiu de la mà de l’equip d’Ignasi Cristià i Iago Blasi, encarregat de dissenyar la nova proposta.

Amb la renovació del relat, la direcció del Museu ha volgut preservar molts dels objectes emblemàtics del museu i integrar les noves experiències visuals i participatives del nou projecte museístic, com és el cas del motor dièsel del vaixell ‘Dragonera’.

Segons declaracions de Mercè Toldrà, responsable del Museu del Port, ‘La incorporació de nous elements de patrimoni portuari vinculats a l’activitat pròpia d’un port així com d’objectes cedits per particulars relacionats amb els ports pesquer i esportiu, reforçaran, encara més, el vincle entre la institució cultural i el públic aficionat o professional del món de la mar. ‘

La nova museografia varia el format de l’anterior distribució, es crea un recorregut més lineal en què la persona que el visita gaudirà d’un itinerari on es trobarà amb objectes nous i, aconseguirà submergir el i la visitant en les diferents temàtiques que l’espai exposarà. A més, el nou itinerari interior permetrà fer un recorregut més íntim, personal i interactiu.

La nova exposició permanent del Museu facilitarà que la visita sigui una col.lecció d’experiències lúdiques i sensorials per als visitants.

Calendari de la rehabilitació

Les obres de rehabilitació del Museu del Port, van començar el març de 2020. En un principi les tasques havien de durar 10 mesos, però a causa de la situació pandèmica viscuda, la intervenció, finalment ha necessitat només 2 mesos més.

El juny de 2020, es va informar d’una de les primeres fases d’intervenció al Museu. Es tractava del desmuntatge de la coberta per ser substituïda per un nou cobriment que afavorirà l’eficiència energètica i suposarà un estalvi energètic,. Aquest fet es traduirà en una nova climatització interior i una gran millora pel dia a dia de les persones usuàries de les noves instal.lacions.

Durant el mes de juliol de 2020, el Port informava de nous avanços a l’interior. Una nova escala principal, una balconada, que actuarà com a mirador sobre l’exposició i permetrà una transició més suau i visual en el pas de la planta baixa al primer pis.

Simultàniament continuaven les tasques amb la creació d’una nova entrada al Museu des del Moll de Costa per al personal d’oficines i la col•locació d’una lluerna central al sostre del Museu (finestra situada a la part superior) que permetrà els pas de llum natural i donarà millor visibilitat a les sales didàctiques i polivalents del nou Museu.

Durant el mes d’octubre de 2020 finalitza la instal.lació de la nova coberta exterior. Un total de 2.200 m2 que representen un clar exemple de la implementació efectiva del Pla de Sostenibilitat-Agenda 2030, on el seu segon eix ‘Creixement sostenible’explica com aconseguir una transició energètica i un impuls de les infraestructures del Port per afavorir la millora de l’eficiència energètica i per l’ús prioritari d’energies renovables.

El mes següent, novembre 2020, es va dur a terme la reubicació del motor dièsel de l’any 1960, una peça de gran valor històric, mentre es continuen amb tasques de rehabilitació

Cal afegir les tasques, fins el dia d’avui, d’execució de totes les instal.lacions com climatització i ventilació, electricitat, telecomunicacions i il•luminació de l’espai.
Redacció TT - 30/03/2021 - 09:18h
records tarragonins
05/04/2021
16:48
Hi veurem un petita rèplica del Rellotge del Moll? També la Farola ara segrestada. Quantes vegades hi vaig anar a berenar i a pescar amb pasta de farina de peix, que es venia allí mateix. No es podria reinstal·lar al passeig de l'Escullera?
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.