'Cel Net' reclama més transparència i millors controls per mesurar la qualitat de l'aire
  
La Plataforma Cel Net va presentar divendres a El Morell un informe realitzat pel Laboratori del Centre de Medi ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya, que sota el títol “Saps que respires?” fa una avaluació real de la qualitat de l’aire a la Vall del Francolí.

Cel Net conclou que “l’estudi d’avaluació de la qualitat de l’aire al voltant del Polígon Nord de Tarragona, ha tret en evidència les mancances actuals que hi ha en el nostre país en quant a protecció de la qualitat de l’aire per a la salut de les persones. Entre tots els contaminants detectats, s’ha observat la superació dels nivells de qualitat d’alguns compostos tòxics com el benzè al terme municipal de Constantí, l’ 1,3-butadiè al terme municipal del Morell o PM10 al Morell, Constantí, Vilallonga del Camp i Perafort-Puigdelfí, declarats tots com a potencials cancerígens per organismes de referència com la Organització Mundial de la Salut o l’Agència de Protecció Ambiental Americana.

Actualment la Xarxa de Vigilància i Protecció de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, únicament té instal•lats tres punts de control al voltant del Polígon Nord. En aquests, de tots els compostos orgànics volàtils (COVs) que es poden generar en aquest tipus d’activitats, únicament s’analitza el benzè, i en la majoria d’ocasions el valor acaba essent ‘’per determinar’’. En l’estudi realitzat, s’han arribat a detectar fins a 160 COVs que diariàment respiren els veïns dels municipis afectats.

Aquests resultats ens porten a criticar el control actual que s’està fent de la qualitat de l’aire de les zones urbanes i a exigir als responsables polítics que incrementin el control de les substàncies analitzades en les XVPCA, així com també les sancions imposades a les activitats responsables de la seva emissió. No creiem just que els contaminants que s’analitzin en una zona rural siguin els mateixos d’una zona urbana situada al costat del polígon químic i petroquímic més gran del sud d’Europa, amb tot el risc que això comporta. Exigim també, un control real de les emissions difuses que es produeixen en certes activitats industrials, com és el cas del complex químic i petroquímic de Tarragona i un augment de la transparència en quant al control d’aquestes activitats.

L’estudi és fruit de l’acord de col•laboració entre els ajuntaments de Constantí , El Morell, Perafort-Puigdelfí i Vilallonga del Camp, la Plataforma Cel Net i el Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya. L’acord, signat el juny del 2012, té com a principal objectiu disposar d’una avaluació molt més complerta i específica de la qualitat de l’aire actual en aquests municipis situats a la Vall del Francolí”.
Redacció TT - 07/06/2014 - 09:57h
escampar l'aire
11/06/2014
10:50
Caldrien uns grans ventiladors.
Pep
07/06/2014
18:12
Això ja era d'esperar. Mort prematura a canvi de feina.
no es tremendismo, es realidad
07/06/2014
16:55
Nada nuevo. Lo sabemos de siempre, por más que nos digan que no hay riesgo para la salud. Los médicos podrían hablar sobre mayor número de casos de cáncer y de alergias que, en las pruebas habituales, no pueden encontrar su origen. Y, si insinúas que es contaminación del aire, te dirán que no hay pruebas concluyentes. Pero es lógico que estos venenos que salen al aire procedentes de todo tipo de combustión perjudiquen la salud. Alguien dirá: también los coches. Pero nosotros, además, convivimos con incineradoras, petroquímicas, nucleares y estamos tan acostumbrados a los olores que muchas veces ya, ni percibimos. Y las llamas de las chimeneas, y las nubes negras de contaminación
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.