0 comentaris
09:50
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
El Port col.loca biòtops a la punta del Miracle per afavorir la regeneració de la vida marina
  
Aquest divendres 17 de setembre, el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, acompanyat de l’Alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; de María José Figueras, rectora la Universitat Rovira i Virgili; de Josep Lluis Domingo, fundador i director del grup de recerca Tecnatox, i de Jaume Folch, biòleg i director de l’equip científic de Tecnatox, entre altres representants de l’administració i empreses, han participat en la col.locació de biòtops en el fons marí de la platja del Miracle fent realitat el projecte de restauració de la vida marina, presentat pel Port el passat setembre de 2020.

Des del varador del Nàutic de Tarragona, una embarcació ha estat l’encarregada de submergir els biòtops, que tenen com a objectiu, recuperar les poblacions de cefalòpodes d’interès pesquer com la sèpia, el calamar i el pop i les fanerògames marines com la Posidònia oceànica, coneguda com l’alga de vidrers i la Cymodocea nodosa.

En l’operació s’ha submergit un total de 7 palets de biòtops, amb un pes mitjà de 250 kg aproximadament cadascun. Aquests elements, construïts amb materials naturals biodegradables, s’han col•locat a una profunditat d’entre 10 i 14 metres en els punts escollits a la zona la Punta de la Platja del Miracle.

Mentre el remolcador dipositava al mar els biòtops de grans dimensions, els representants dels mitjans de comunicació i els representants de les organitzacions implicades en el projecte de restauració marina, han estat testimonis de la immersió des de l’embarcació ‘Golondrina’ Tarragona Blau.

El projecte és finançat i liderat pel Port de Tarragona – que recull aquesta acció en els seus compromisos de sostenibilitat-, dissenyat i executat per un equip científic de la universitat Rovira i Virgili, format per les empreses Tecnatox i DeepSea Numerical.

La col.locació de biòtops a la Punta del Miracle és la primera de les tres previstes en aquest projecte. La segona i tercera es realitzaran davant el dic de Llevant del Port de Tarragona en les pròximes setmanes. Les tres ubicacions han estat seleccionades en funció de les condicions òptimes per instal.lar aquestes estructures i en funció de la detecció d’espais on les comunitats marines no estan plenament desenvolupades o han sofert problemes de degradació ambiental.

Biòtops, història i recuperació marina sota el mar

Els materials emprats per a la fabricació dels biòtops són biodegradables i provenen d’elements reciclats, la qual cosa també contribueix a fomentar l’economia circular. Alguns dels materials són moresc, palla, sac de jute, bambú. Vidre, etc. dissenyats perquè es desintegrin en un marc temporal de tres a cinc anys, barrejant-se a la sorra de la platja.

Tots els biòtops que s’instal.laran al fons marí guarden una relació directa amb el passat romà de Tarragona i volen ser un homenatge al passat històric de la ciutat a través de bases de columnes, àmfores, mosaics i altres elements arquitectònics i estris d’època romana. Els diferents models de biòtops estan inspirats en les troballes fetes a l’antic jaciment dels Carbuncles, una zona al voltant del Port Esportiu, i altres elements del patrimoni arqueològic de Tarragona.

Els biòtops també representen fragments inspirats en la Torre dels Escipions, amb dimensions d’ 1,3 x1,3 x 1,3 metres; escenaris amb àmfores, d’ 1,2 x 0,7 metres; columnes romanes de 40 cm de diàmetre i 1,2 metres d’alt; i diferents tipus de lloses de 40 x 30 x 0,15 cm.

Tots aquests materials són idonis per a contribuir al desenvolupament d’algues de fanerògames i invertebrats marins (pops, calamars i sèpies). La forma, dimensions i disposició de les àmfores, per exemple, és adient perquè les espècies puguin trobar refugi i protecció i facilitar la seva reproducció.

Zones d’immersió

El projecte està dissenyat per fer tres immersions en tres zones diferents amb una inversió total de 15.000 € més IVA.

La primera, la que s’ha dut a terme aquest divendres 17 de setembre a la Punta del Miracle i, les altres dues zones situades al davant del Passeig de l’Escullera (Dic de Llevant del Port de Tarragona). Un cop assolit el primer objectiu en l’espai anomenat “Miracle”, en un futur pròxim es repetirà l’operació de col•locació de biòtops a dues zones més. Concretament, en l’espai anomenat ‘Illa’ situat entre 15 i 18 metres de profunditat davant de l’Escullera, i en un altre anomenat ‘Corba’, situat entre 13 i 18 metres de profunditat. Aquestes dues immersions es duran a terme en les pròximes setmanes. A cadascuna de les ubicacions s’instal.laran lloses pel replantat de posidònia, escenaris amb àmfores i cavitats perquè ho colonitzi la vida marina i columnes d’un metre cadascuna.

Pla de Sostenibilitat – Agenda 2030 del Port de Tarragona

El projecte de col.locació dels biòtops és una de les 88 accions recollides en Pla de Sostenibilitat – Agenda 2030 del Port de Tarragona. Un instrument de planificació que el Port va presentar el juliol de 2020 amb l’objectiu final de reduir en un 99 % la petjada de carboni de l’Autoritat Portuària de Tarragona.

El Pla de Sostenibilitat és un ferm compromís i un document viu que, a més d’ajudar a la programació de les accions per a lluitar contra el canvi climàtic, afegeix transparència i rendiment de comptes en uns reptes, com la cura mediambiental i l’economia sostenible, que implica a totes les persones, com organitzacions i com a societat.
Redacció TT - 19/09/2021 - 09:50h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.