0 comentaris
12:58
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
La Coordinadora Anti Nuclear de Catalunya demana el tancament immediat d'Ascó I
  
La Canc va realitzar aquest dissabte una concentració davant la Central Nuclear d'Ascó I. En el transcurs de la mateixa ha llegit el següent comunicat:

Comunicat-Manifest ASCÓ 22 DE NOVEMBRE DE 2008

El proper dia 26 de novembre farà un any de la fuita radioactiva de la central nuclear Ascó I, una fuita de la qual no ens en vam assabentar fins cinc mesos després, el 5 d’abril, quan va ser denunciada per Greenpeace, gràcies a la col·laboració anònima de treballadors de la central. Encara avui, 22 de novembre de 2008, no s’ha informat a la ciutadania de l'abast real de la fuita radioactiva, ni els efectes que ha pogut i podrà tenir sobre la població ebrenca, del Priorat i del Baix Camp. Avui, no sabem quanta radioactivitat va se alliberada a l’exterior, ni quina quantitat és ha estat localitzada i recollida.

El CSN ha fet de tapadora. Malgrat l'ocultació i la manipulació per part dels responsables de la central, constatada per aquest organisme que ens hauria de protegir, el CSN, tot i no haver informat de la radioactivitat total alliberada, s'ha limitat a proposar una sanció econòmica que Endesa i Iberdrola podran pagar amb uns quants dies de funcionament. Amb un incident d’aquest tipus, el primer del que es té constància a l’Estat espanyol, el CSN hauria d'haver proposat el tancament definitiu d’Ascó 1, per negligència i ocultació d’informació.

A més, els nivells de radioactivitat alliberada per la central nuclear Ascó 1 ha representat un risc real d’incidència en la població, segons afirmacions de la pròpia presidenta del CSN. Aquesta radioactivitat va poder alliberar-se perquè els gestors tenien manipulats els sistemes de mesura de radioactivitat des de l’any 2003, segons va afirmar la pròpia empresa gestora. Tots dos fets, l’alliberació de radioactivitat i la manipulació d’elements de mesura i control de la radioactivitat, estan tipificats com a delictes en el codi penal en els articles 341 i 342, i són castigats amb penes de 4 a 20 anys de presó.

Però això no queda aquí, ja que al mes de juny ens vam assabentar que una de les partícules radioactives havia estat localitzada sota un edifici auxiliar de la via del tren; aquest edifici va ser construït l’any 1990!

A més, a principis de novembre el CSN informava d’un succés a Ascó 2 que havia tingut lloc el passat 29 d’octubre, en detectar que l’edifici del reactor no estava completament segellat i tenia una obertura d’uns 10 centímetres. A l’entorn dels dies d’aquest succés, l’estació de mesura de la radioactivitat de l’Almadrava (al costat de la CN Vandellòs II), en un episodi de vent de mestral, va detectar uns increments dels valors normals de radioactivitat. Aquest situació ja es va donar al mes de novembre i desembre de 2007 arran de la fuita radioactiva d’Ascó I, quan a l’Almadrava, en dies de mestral, es va detectar un increment de radioactivitat.

El 13 de novembre els mitjans de comunicació es feien ressò de la detecció de restes de plom en les partícules radioactives procedents de la CN Ascó 1. Segons un document del CSN es detalla que un lloc sense determinar d’Ascó 1 porta almenys un any acollint el mateix plom que les partícules radioactives van arrossegar fins a l’exterior. Aquest plom és el precedent i provoca la denominada rompuda per corrosió per esforç

El plomo es un element que qualsevol planta nuclear tracta d’evitar a tota ja que penetra en el metall i genera reaccions químiques que acceleren el desgast de la zona o peça en qüestió.

El 14 de novembre també ens vam fer ressò a través dels mitjans de comunicació que la central nuclear Ascó 2, té una fuita d’aigua radioactiva d’un litre a la setmana des de fa almenys quatre mesos. Aquesta fuita prové de les piscines de combustible i encara no se n’ha localitzat el punt exacte de la fuita. A més, els gestors de la central diuen que no ho pensen solucionar, almenys, fins a la propera primavera.

Hores d'ara, en el que portem de 2008, les centrals nuclears ubicades a Catalunya, que representen solament el 40% de la potència nuclear de l’Estat espanyol, han tingut el 60% de tots els "incidents" notificables al CSN, 34, i el dia a dia constata un increment continuat.

Ja al 2007, les tres centrals nuclears van acumular el 60’6% dels incidents. I, segons el CSN, 3 dels 4 incidents més greus de la industria nuclear a l’Estat espanyol han tingut lloc a les centrals nuclears instal·lades a Catalunya: Vandellòs I (1989, incendi sala de turbines), Vandellòs II (2004, corrosió sistema refrigeració), Ascó I (2007, fuita radioactiva).

Però es que en les darreres setmanes i mesos, la gravetat dels successos no ha fet sinó que incrementar-se. El 24 d’agost es va produir un incendi a CN Vandellòs II que va obligar a activar el PENTA, i que ha tingut aturada la central durant dos mesos; fa dues setmanes aquesta mateixa central va haver de reduir potència per la caiguda d’una barra de control a l’interior del reactor (un problema que arrossega des de fa un any, com a mínim, i que no saben com solucionar). El 13 de novembre es donava a conèixer que en l’anàlisi de les partícules procedents de la fuita d’Ascó I, s’havien localitzat restes de plom, element que es indicador d’un procés de deteriorament greu dels sistemes essencials de la central nuclear. El 14 de novembre, es va informar que la central nuclear Ascó II tenia fuites d’aigua radioactiva, d’un litre a la setmana, procedent de les piscines de combustible, i encara no se n’ha pogut localitzar el punt exacte de la fuita.

No podem i no volem conviure amb el perill que representen aquestes veritables "cafeteres" i tampoc amb la irresponsabilitat i el cinisme dels seus gestors, Endesa i Iberdrola. Per això, a més del tancament immediat i definitiu d'Ascó I, exigim una investigació profunda dels darrers greus successos ocorreguts a Ascó II i Vandellòs II, i, si s’escau, exigir-ne el seu tancament immediat. En qualsevol cas, a cap de les tres centrals nuclears se’ls haurien de renovar les llicències d’explotació que, que expiren entre el 2010 i el 2011.

Malgrat que vora 55 ajuntaments i 7 Consells Comarcals de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, representant el 65% de la seua població, han aprovat en sessions plenàries mocions que rebutgen clarament i total la instal·lació del cementeri nuclear que pretenen que emmagatzemi tots els residus d'alta radioactivitat de totes les centrals nuclears espanyoles durant un mínim de 70 anys, és a dir, tres generacions.

Malgrat que l’11 de març el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució en que rebutja totalment la instal·lació d’aquest cementeri nuclear en el territori de Catalunya.

Malgrat tot això, encara hi ha càrrecs públics, com l'alcalde d'Ascó, el gerent de l'AMAC i el Conseller d’Economia i Finances, que propugnen aquesta instal·lació a casa nostra. Això és especialment greu en el cas del conseller Castells, que entenem, en pura doctrina democràtica, està obligat, no solament a acatar, sinó també a complir estrictament les resolucions del Parlament, màxima representació política del poble de Catalunya.

Exigim al Govern de la Generalitat de Catalunya el compliment de la resolució 150/VIII aprovada pel Parlament de Catalunya.

Per tot l’anteriorment exposat, la CANC, proclama:

TANCAMENT IMMEDIAT D'ASCÓ I

NO RENOVACIÓ DE LES LLICÈNCIES D'ASCÓ II I VANDELLÒS II

NO AL CEMENTERI NUCLEAR
Redacció TT - 25/11/2008 - 12:58h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.