Carlos López Díaz
Carlos López Díaz
El senyoret no vol pagar


Porta de l’ambulatori de Sant Pere i Sant Pau, fa pocs dies. Un noi i una noia reparteixen pasquinets de 11,5 X 9 cm, impresos matusserament, on expliquen que no hi ha obligació de pagar l’euro per recepta que ha decretat la Generalitat, els tràmits a seguir per negar-se a fer-ho i les possibles conseqüències. L’argumentació per afirmar que no existeix la tal obligació és, si més no, pintoresca. La farmàcia no és l’Agència Tributària; qui ho havia de dir! De la qual cosa es deduiria que tampoc hi ha obligació de pagar l’IVA a cap establiment comercial, perquè ni bars, ni perruqueries, ni llibreries, ni tallers són, que jo sàpiga, l’Agència Tributària. Però el més curiós és que ens avisin de la possible sanció: Pagar l’euro amb un 20 % de recàrrec, és a dir, 1 euro i vint cèntims més. Ep! No hem quedat que no és obligatori? Sospito que qui ens vol engrescar a seguir aquesta iniciativa no ens pagarà ell les multes.

El tros de full està firmat, amb lletra minúscula, per una fantasmal “Asamblea de SPiPS [sic]”. No tinc ni idea de qui són ni a qui representen. Però sí crec una cosa. Si aquesta mesura l’hagués aplicat el Tripartit, aquests nois molt probablement no estarien repartint paperets. En lloc d’això, l’esquerra ens parlaria de “sanitat sostenible”, de “consum responsable de medicaments” o alguna cosa per l’estil.

A ningú no ens agrada pagar més. Però tots entenem que la sanitat, com tot, té un cost, que s’ha de pagar d’una manera o una altra. Podem pagar-la via impostos, o bé segons l’ús que en fem, o les dues coses alhora, segons múltiples fórmules, una de les quals és la que teníem fins ara, i una altra la que afegeix l’euro per recepta. Podem discutir quina és la millor, que de ben segur no és l’actual sistema, com tampoc ho era l’anterior. Podem discutir si la Generalitat no hauria de retallar en molts altres conceptes, com els canals de televisió autonòmics. Però dir senzillament que no paguem l’euro per recepta, o que no paguem peatges d’autopistes, o el que sigui, perquè en la nostra subjectiva opinió no tenim obligació, és infantil, no serveix de res i només beneficia als impulsors, no a la carn de canó que s’exposa a sancions i maldecaps.

En tot cas, aquestes reivindicacions normalment les segueixen els que no tenen massa problemes, els que poden permetre’s pagar un euro i molt més per recepta. Els senyorets als que els hi agrada queixar-se i protestar perquè pensen abans en els seus suposats “drets” que en les vertaderes dificultats que alguns poden estar passant.
Documentació addicional
Carlos López Díaz - 30/07/2012 - 09:57h
Marisa
02/08/2012
22:50
Bien...un pagador voluntario!! Por mi parte siga pagando a los “señoritos” la parte que per toca la de miles de jubilados con rentas mínimas y parados sin prestaciones y tambien la mia. Por cierto la asamblea de SP i SP se reúnen todos los miércoles. Hay varias pancartas en todo el barrio y tiene lugar a las 19 h en el último tramo de la Rambla hacia los Paissos Catalans. yo al contrario que usted apuesto por la desobediencia civil. Como dijo Mahatma Gandhi: cuándo una ley es injusta lo correcto es desobedecer
Jordi
02/08/2012
21:32
Ben dit, quant siguem independents no caldrà l'euro per recepta i el pagament de les autopistes, amb els déficit fiscal equilibrat, gràcies a la gestió dels nostres propis impostos, podrem tirar enrere bona part de les retallades que ara patim.
ben dit
02/08/2012
11:39
BEN DIT!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.