Carlos López Díaz
Carlos López Díaz
Que ridículs som els catalans


Imagineu-vos que anéssiu a un banc i, en lloc de demanar un crèdit com fa tothom, l’exigíssiu “sense condicions”, assegurant que són els vostres diners. Vaja, pràcticament, com si fos el banc el que us els degués a vosaltres. La paraula que ens acut a la ment és “ridícul”.

Doncs bé, això és el que fa la Generalitat, quan degut a l’ofegament financer que pateix, es veu obligada a demanar més de 5.000 milions d’euros al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). El govern català podrà aixecar la veu tot el que vulgui, podrà adoptar l’aparença de dignitat més histriònica de la que sigui capaç, però per molt que s’exclami, el fet és que el FLA està regulat per un Reial Decret-llei, el qual deixa ben clares les condicions per accedir-hi. Les comunitats autònomes que demanin un crèdit d’aquest fons hauran d’acomplir un pla d’ajust (o modificar els que ja apliquin), informar mensualment al govern central i admetre la seva supervisió, en el cas que aquest ho cregui oportú. En cas d’incompliment o manca de col•laboració, hauran d’acceptar la intervenció directa des de Madrid, amb les mesures “coercitives” que siguin necessàries per a redreçar la comunitat incomplidora, segons la Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària.

Catalunya té obligació de complir les lleis, a l’igual que qualsevol altra administració, institució i persona jurídica o física. Per tant, les fanfarronades sobren. Ho sento pels manifestants del pròxim 11 de setembre: Demanar la independència és legítim, però fer-ho després de que l’Estat central ens hagi salvat el cul per cinc mil milions d’euros (es diu ben aviat) és tan graciós com si Espanya sol•licités (millor dit, exigís) un rescat a Europa, i a continuació proclamés la seva separació de la Unió Europea. Doncs aquesta mena de ridícul és el que porta fent Catalunya des de fa trenta anys. Demanar, demanar i demanar (ahir l’Estatut, ara el Pacte Fiscal, demà serà una altra cosa que de moment no se’ns ha acudit), amenaçant sempre amb la independència, com aquell que en una baralla de carrer s’agafa dels companys i fa com si fossin aquests els que el retenen per a no trencar-li la cara a algú.

Si Madrid suposadament “ens roba”, reclamar que ens torni el que és nostre, mentre admetem que ens continuï robant, és la més vergonyosa de les febleses. Amenaçar amb la independència (és a dir, segons aquest visió del món, amenaçar amb que ja no ens deixarem robar més) és afegir a allò vergonyós un component força grotesc. Jo no crec que Madrid ens robi més que Barcelona roba a Tarragona, o Tarragona-centre roba a Sant Pere i Sant Pau. Però si pensés d’una altra manera, intentaria ser més coherent. Ni que fos per estètica.
Carlos López Díaz - 29/08/2012 - 10:31h
Txemari
08/05/2014
07:36
El sr.Pujol ya tuvo la oportunidad de pedir mismo trato cono Euskadi y Navarra pero NO,es mejor llorar y lllorar para tener siempre la misma excusa, osea que todos los politicos catalanes durante estos ultimos treinta años o.puntualizo alguno de ellos son o han sido tan ineptos de gobernar seis millones de catalanes o demasiado listos para robarnos que esto ya estalla y no queda que dar la coz con el tema de la independencia y lo mas triste que estan engañando al independentista de toda la vida(sr.Ernest Maragall como no tenia nada que rascar ya en el PSC se alia con ERC,claro sabe que van a ganar quiere colocarse)como este hay decenas de ejemplos
no som res
07/09/2012
15:41
Ridículs? no, desavinguts!
M A P
02/09/2012
17:29
Joni,
Moltes gràcies per respondre. No tinc ni punyetera idea del règim fiscal ni del finançament de les CCAA. En això, coincideixo amb el 99,5% de la gent que, en canvi, no paren de parlar d 'espoli fiscal i tal.
Segurament, és cert que la diferència entre aportacions i percepcions és massa favorable a les primeres i estaria bé una certa aproximació (impossible una equivalència total, donada la diferència de PIB per càpita entre CCAA).
El que no trago gens, creguim, és la tabarra nacionalista d'eterna jeremiada i que no cerca resoldre problemes, sinó crear opinió social favorable a la seva preeminença política, en general per cert, menys que mediocre.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.