Carlos López Díaz
Carlos López Díaz
Teoria del vàter trencat


Fa poc que al meu barri (Sant Pere i Sant Pau) gaudim dels nous contenidors soterranis. En teoria són més nets, però això depèn a la pràctica d’una premissa essencial: Que la gent els faci servir adequadament. Als del costat de casa meva és freqüent trobar-te bosses fora del contenidor, escombraries i tota mena de deixalles escampades. Algú deixa negligentment la runa a fora, i no falta mai el vàndal que s’encarrega d’aportar les seves idees artístiques. Un dia és un vàter fet trossos. Un altre dia és un pot de pintura amb restes del seu contingut empastifant els voltants. (Adjunto fotos.)

Podem criticar tot el que vulguem als polítics, al sistema econòmic, a les institucions. Però al final, la reflexió a la qual em duu una cosa tan trivial com són uns contenidors és que el pitjor mal de la humanitat és el salvatgisme primari, la nostra pròpia naturalesa. No hi ha excuses. No val a dir que falla el sistema educatiu, que l’exclusió social és la causa de conductes incíviques, ni qualsevol altra explicació estructural. Al final tenim el fet irreductible de que ningú està obligat a fer el brètol d’una manera tan absolutament gratuïta.

Fa anys que les autoritats de Nova York van aplicar amb considerable èxit la “teoria de la finestra trencada”. Segons aquesta, cada vegada que algú trenca el vidre d’un edifici abandonat, està iniciant un procés de degradació que acaba en un augment de la delinqüència. Qui diu un vidre trencat diu una pintada en una paret o una bossa de la brossa fora del contenidor. El següent és la destrucció del mobiliari urbà, el furt, el robatori, el tràfic de drogues i la violència contra les persones. Sonen molt intel•lectuals les explicacions estructurals de la violència. Però si pensem que tot comença amb una pintada, un vidre trencat o un vàter esmicolat sobre la vorera, ens adonarem de la transcendència de la responsabilitat individual.

És un greu error menystenir aquestes “petites” malifetes. Cal perseguir-les i sancionar-les, com va fer la policia novaiorquesa als anys noranta. Els agents de l’ordre no poden vigilar tots els recons, però els ciutadans podem col•laborar denunciant qualsevol bretolada, i la guàrdia urbana té l’obligació de donar-li exactament la importància que té. Evitarem així mals majors en un futur i no ens consolarem amb banals teories antisistema que no serveixen per a res, excepte per al damunt donar-li justificacions al salvatgisme.
Documentació addicional
Carlos López Díaz - 17/10/2012 - 10:01h
JBL
29/10/2012
17:21
Fa ja uns quants mesos, vaig veure com una bossa d'escombreries arrivaba (a la vorera del carrer Martínez Anido) per via aèria; és a dir, llençada directament per la finestra.
Val a dir que, ni sota la finestra ni a prop d'aquella finca hi havia cap cantenidor.
JBL
29/10/2012
17:17
Jo ja m'inagino com començarà la degradació d'una obra que ha costat molt enjegar-la; la restauració i adaptació de l'edifici del CHARTREUSE.
Com diu vostè, es començarà per una senzilla pintada (són molts m2 de paret llisa i immaculada que atrauen els sprays irrespectuosament) després, una cantonada fosca producte de les pixarades de gossos que tenen amos salvatges. Algun dia serà un vidre aeadragat i... comença la degradació.
Si no ho creuen, donin un cop d'ull a les escales mecàniques del c. Vapor.
Mentre no s'aconsegueixi respete cívic (amb les masures que siguin) no hi ha res a fer.
Jo encara em sorprenc de que es prenguin la "molestia" d'arribar-se fins el costat del contenidor.
Miguel
23/10/2012
08:48
Estoy totalmente de acuerdo con el contenido de su artículo, es un problema que por ejemplo en Torreforta y Camp Clar se da exactamente igual. Además de lo dicho, se deberían realizar campañas para fomentar el civismo.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.