Carlos López Díaz
Carlos López Díaz
La relació Catalunya-Espanya


Aquests dies d’eufòria nacionalista es debat molt sobre el suposat espoli fiscal de Catalunya, sobre quantes llars d’infants es mantindrien amb els diners que Madrid –diuen– ens roba i sobre si la Unió Europea acceptaria un nou Estat amb seu a Barcelona. La majoria, estigui a favor o en contra de la independència, sembla assumir que l’única qüestió a tractar és si la secessió d’Espanya és un bon negoci o no.

Tarragona fou capital d’Hispània fa dos mil anys. Catalunya, com els altres regnes de la península, va participar en la Reconquesta, gràcies a la qual formem part d’Occident, no de l’Islam. Cristòfor Colom tornà a Barcelona després de descobrir el Nou Món. Segles després, molts catalans anaren a Cuba, on alguns s’enriquiren no sempre de manera modèlica. Fins que els Estats Units, al 1898, van deixar ben clar el que entenien quan deien “Amèrica per als americans”. Els espanyols perderen la guerra i entraren en una crisi moral, deixaren d’agradar-se, començaren a qüestionar-se el seu passat. La Reconquesta? Un expansionisme que trencà la idíl•lica convivència de les tres cultures. El Descobriment? Un genocidi que acabà amb el paradís terrenal dels indígenes americans. El Segle d’Or, Velázquez, l’escola de Salamanca? Res, aquí només hi havia hagut Inquisició i superstició.
Ser espanyol ja no era una cosa de la qual hom podia sentir-se orgullós. Així que, per què no ser simplement català o basc? Només calia fer-se un passat convenientment diferenciat.

Quan pensava escribir aquestes ratlles, casualment escoltava a la ràdio el Concierto de Aranjuez, de Joaquín Rodrigo. Per les paraules del locutor, vaig assabentar-me de que aquesta obra es va estrenar el 1940, al Palau de la Música Catalana. És clar, els nacionalistes veuran en això la característica imposició cultural franquista. Però si s’hagués estrenat primer a Madrid, aleshores s’explicaria com el menysteniment en que el règim tenia a Catalunya. Passa com quan les parelles entren en crisi, que tot s’interpreta malament, es veu en negatiu. Que ell intenta ser més afectuós? “Tu només em vols pel sexe” –diu ella. Que alguns avions militars realitzen vols rasants? Ni pensar que formen part de les maniobres rutinàries per protegir el territori català d’un hipotètic atac, sinó que es tracta d’accions intimidatòries. Que Catalunya, dins d’Espanya, ha esdevingut més rica que altres regios, i per això els seus ciutadans i les seves empreses paguen més impostos? I ara! Això és que Madrid ens està espoliant. Que Interecomomía TV fa un anunci a favor del cava català, i en contra de boicotejar qualsevol producte espanyol? (Si no s’ho creuen, poden veure el vídeo.) No ens deixem conmoure: Només és un exemple més del centralisme espanyolista i feixista, propi d’aquest mitjà enemic de Catalunya.

I així podem seguir, rebolcant-nos en el ressentiment i el victimisme. Fem tot el possible per ser antipàtics i després ens queixem de que no ens estimen, de que la nostra relació ja no funciona. No valorem tot el temps que portem junts, tots els records que compartim ni el fet innegable de que ens ha anat prou bé junts. Només veiem en l’altre defectes, ni una sola virtut. Moltes parelles es separen per motius trivials. I es miri com es miri, és una pena.
Carlos López Díaz - 29/10/2012 - 20:13h
a Cesar August
08/11/2012
12:57
En nom de qui parla vosté?
Qui és vosté per suggerir a algú que no és benvolguda a Itaca?
Vosté és bó i l'altre és dolent fins al punt de no no ser de la clase de persones que voldria?

És vosté una mica nazi no?

Defensi el que consideri però catalans som tots li agradi a vosté o no li agradi.
ara si
06/11/2012
14:03
Estoy completamente seguro que si no existiera el paro y la gente viviera bien, todo esto de las independencia seria de unos cuantos, y por cierto muy pocos. Me gustaría ver a todos los que pregonais que una independencia seria la solucion a los problemas, si luego no es así, que direis a la gente. Hay que fácil es hablar y que dificil trabajar. Haceis dificil lo facil. Y estos de ERC que hablan tanto de la independencia, son iguales que los totalitarios y actuan de la misma manera, le dan subvenciones a los que son afines a ellos y a los demás que los zurzan. Ya veremos que pasa, aqui parece que todo el mundo sabe de todo y que tiene en sus palabras la verdad. La verdad es la de cada uno.
CÈSAR AUGUST
05/11/2012
22:58
Doncs ja pot baixar quan vulgui,cap problema,volem altre clase de persones compromeses amb un POBLE.Es la matixa carta? panflet en diria jo,que ha sortit al Més Tarragona.Es la mateixa persona? Salut per veure força temps un nou Estat europeu: CATALUNYA.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.