Carlos López Díaz
Carlos López Díaz
Miguel Ángel Blanco i la lògica


L’Ajuntament socialista de Tarragona, a una proposta del Partit Popular, ha dedicat un carrer a Miguel Ángel Blanco (MAB), jove polític del PP assassinat per ETA en circumstàncies dramàtiques, que trasbalsaren a tots els espanyols. Sembla un acte de justícia inapel•lable, però mai plou a gust de tothom. Analitzant els comentaris publicats a TT, podem distingir els següents arguments contraris:

1) Hi ha coses més importants a fer que posar noms a un carrer.

2) MAB no té res a veure amb Tarragona.

3) La decisió té motivacions polítiques.

4) Es podrien haver posat altres noms.

5) El nom de MAB no porta bons records.

6) És discriminatori posar-li el nom a ell i no a altres víctimes d’ETA.

Crec que el denominador comú de tots aquests arguments és que són justificacions a posteriori per rebutjar una decisió política que no agrada, per motius ideològics més o menys dissimulats. La raó per la qual penso així és que cap d’ells té la més mínima lògica. Veiem-ho ràpidament:

1) Qui ha de posar noms als carrers, sinó l’Ajuntament?

2) Qui ha dit que tots els noms de carrer han de tenir a veure quelcom amb Tarragona? Així, hauríem de canviar els noms de Ramon i Cajal, Cristòfor Colom o d’altres que no són de persona, com els carrers Barcelona, Girona, Lleida o Sevilla.

3) Les decisions que prenen els polítics són evidentment polítiques. Se les pot criticar per ser equivocades, però no per ser polítiques. O han de ser farmacèutiques?

4) Tots els carrers podrien anomenar-se d’una altra manera. Per això s’ha inventat la democràcia, entre d’altres coses, per prendre decisions que, si bé és impossible que acontentin a tothom, s’hi aproximin el més possible.

5) El nom de MAB porta records amargs, però també va associat a una reacció ciutadana digne d’elogi. Hauríem d’eliminar el nom de Lluís Companys, perquè va morir afusellat?

6) Les persones assassinades per ETA són més de vuit-centes. Com que no podem posar un carrer per a cadascuna, es desprèn d’això que no es pot donar a un carrer cap nom d’una víctima d’ETA?

Vista la manca de lògica de tots aquests arguments, podem deduir que el verdader és el que no s’expressa amb total sinceritat: que certa gent no pot sofrir que un carrer de Tarragona tingui el nom d’un polític de la dreta no nacionalista. Això és perfectament legítim, però es troba molt lluny del glamur moral i cívic amb el que pretèn vestir-se un sentiment que, en el cas de Miguel Ángel Blanco, resulta més aviat poc generós, per dir-ho suaument.
Carlos López Díaz - 20/01/2013 - 21:07h
Mal lloc
24/01/2013
10:04
Benvolgut Carlos,

Un antic col·laborador d'aquest diari, en pau descansi, defensava que Cristòfor Colom era de Tarragona, així que potser no és l'exemple més idoni.

Respecte al nom de MAB, tinc entès que aquest carrer anirà a Boscos. No és una mica de mal gust ficar el nom d'aquest senyor en tal urbanització?
un nom millor
23/01/2013
00:43
Proposo que canviin el nom d'aquest carrer per el nom de l'autor d'aquest article!
Lo Tarragoní Perspicaç
22/01/2013
19:22
La calanya moral dels que apel·len a Lasa i Zabala com alternatives, o diuen que recordar al pobre MAB és remoure mals records és prou significativa.
MAB, com Gregorio Ordóñez, com Ortega Lara van ser assassinats o segrestats per oposar-se a la serp feixista d'ETA. I a Catalunya encara hi ha gent que defensa que la tàctica del tret al clatell és cosa d'uns lluitadors amb ideals! Que els hi diguin als nens de la caserna de Vic, als d'Hipercor...o als milers de tarragonins que podrien haver mort a l'atemptat del RACC el 1987 que els etarres són gent encomiable. I els d'ERC anant a manifestacions a Bilbao en suport d'aquests canalles! I segueixen dient-se demòcrates!Vergonya, cavallers, vergona
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.