Jordi Salvat
Jordi Salvat
Frau electoral a Euskadi


Intenteu allunyar-vos per un moment del bombardeig mediàtic que estem patint des del diumenge a la nit i respongueu a aquesta pregunta: qui ha guanyat les eleccions a Eukadi? El PNV. Ha estat el partit amb més vots; amb més escons en solitari que el 2005, quan anava coaligat amb Eusko Alkartasuna i sis parlamentaris d’avantatge sobre el segon . Però ens repeteixen i repeteixen que el vencedor ha estat el Partit Socialista d’Euskadi amb Patxi López al capdavant, que no té ni un terç dels escons del Palament basc. Fins i tot el PP, que ha perdut dos escons treu pit perquè els seus parlamentaris sums al PSE i l’UPD (la formació liderada per Rosa Díez) suma majoria absoluta.

Però aquí ve la gran trampa, un frau sense precedents a la democràcia espanyola. Qualsevol observador internacional es posaria les mans al cap en veure més de 100.000 vots nuls, que es tradueixen en set hipotètics escons. En unes majories tan ajustades, aquests parlamentaris són decisius. Per què no hi són? Per una Llei de Partits aprovada per les dues formacions que es barallen acarnissadament a Madrid però no dubten a aliar-se i canviar les regles de joc per apartar del poder el nacionalisme, segons ells, dolent. També haurien de reflexionar PNV i EA sobre la no reedició d’una coalició electoral que el 2001 i el 2005 havia funcionat.

Condemno sense cap mena de reserva la violencia etarra, però condemno de la mateixa manera haver deixat sense representació política desenes de milers de ciutadans bascos, que han optat, en la seva majoria, pel vot nul com a protesta, amb l’efecte pervers d’un canvi radical dels equilibris electorals. Perquè ningú s’enganyi: el vot nacionalista basc continua sent majoritari sobre l’espanyolista. Si Patxi López acaba sent lehendakari, per a mi, ho aconseguirà de forma il•legítima. Estem davant d’un frau electoral sense pal•liatius. La política espanyola és així.
Jordi Salvat - 03/03/2009 - 18:43h
M A P
07/03/2009
19:30
Jordi. Creguim que se li agraeix que vostè condemni el terrorisme. Hi ha però un altre sector del nacionalisme que enlloc de condemnar, el practica.

Aquells ciutadans que exerceixen de diana dels de les pistoles agrairan també que, amés de condemnes teòriques, es decretin lleis pràctiques.
Álex
07/03/2009
12:47
Que hi hagi milers de vots que recolzin una idea de fer política totalment antidemocrática (Batasuna) no els ofereix en safata de plata el dret a recaptar fons públics per carregar un cop més les armes. Al PNV li hauria de fer vergonya fer-se aritmèticament amb els hipotètics vots de Batasuna per assegurar que els nacionalistes són majoria. Ho siguin o no, el votant nacionalista democràtic es mereix un respecte, Batasuna no. És a dir que els hi agradi o no, la Llei és la que és i ara mateix, PP i PSOE són majoria amb tot el dret del món. És pervers utilitzat un partit ilegalitzat d'aquesta manera. Assassins, fora de la política, sempre
josep semente
07/03/2009
11:39
crec que el plantejament correcte Jordi es que no es poden ilegalitzar idees.Pero el govern español fa aquestes ilegalitzacions,perque era conscient que eras la unica forma de governar a Euskadi.Crec que l'error de fons es la llei de partits.I per altra part l'informe del relator de la Onu,ja questtionaba aquesta llei i les il.legalitzacions.I M.A.P,ara s'il.legalitzen ideologies.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.