Carlos López Díaz
Carlos López Díaz
Hostatges dels grups de pressió


Davant l'expressió "grup de pressió" o lobby, pensem fàcilment en poderosos conglomerats econòmics o conspiratius; però per influir sobre els polítics no cal ser una multinacional, la banca ni el poble escollit. La qüestió decisiva és la capacitat d’aparèixer als mitjans de comunicació, sigui com sigui.

Alguns dels grups i grupets que més ens afecten (o ho intenten, si més no) a la majoria dels ciutadans són associacions de pagesos, de botiguers, de col•legis professionals, gremis diversos, etc., aparentement inofensius, i fins i tot vistos sovint com simpàtics, com propers o com "víctimes".

Dit això, si analitzéssim el que defensen realment aquests grups, potser canviaria la nostra percepció. Molts d'ells no demanen altra cosa que privilegis fiscals (per exemple, rebaixar l'IVA a la cultura, o a les perruqueries) o ajudes públiques directes, és a dir, una part dels impostos que paguem.

A mi sincerament em sembla que els privilegis haurien de ser cosa superada des del segle XVIII. (És clar que alguns creuen que abans del 1714 erem més feliços, però això és un altre tema.)

Encara veig més greu que aquests grups pretenguin canviar les lleis per prohibir-nos, impedir-nos o obligar-nos a tots a fer coses que només perjudiquen o beneficien a interessos econòmics particulars. Els pagesos no volen que comprem productes d'altres països. Els botiguers no volen que comprem en grans superfícies ni que s'obrin botigues de primeres marques a preus menors (les anomenades outlets) al Port Marina. Els llibreters volen el "preu únic" dels llibres i per això denunciaren a una cooperativa que feia descomptes del 15 â„…... I podríem seguir.

Jo entenc que cadascú defensi els seus interessos, però si us plau, que no ens enganyin dient que és "pel nostre bé", que el públic, per alguna raó misteriosa, es veu beneficiat quan es redueix artificialment la competència, quan veu limitada la seva llibertat, li fan pagar més cars determinats productes o els subvencionen amb diners sortits de les seves butxaques.

Val a dir que no tot es redueix a qüestions econòmiques. Fa poc, alguna associació de propietaris de gosos o similar demanà a l'Ajuntament que es permetés l'accés dels seus animals a les platges. Al llegir la notícia, vaig pensar dues coses. La primera, que com ja estan prou bruts els nostres carrers i zones verdes, ara només cal que no es pugui caminar descalç per la platja sense trepitjar-hi merda. I la segona cosa que vaig pensar fou: Quan serem capaços de fer-nos escoltar simplement els ciutadans i prou?
Carlos López Díaz - 09/03/2014 - 21:24h
M A P
11/03/2014
00:15
Un gran article. El problema principal és que els nostres lobbys no es presenten a sí mateixos com defensors d'uns interessos determinats, sino com una mena de defensors de "causes universals" (se'n diu hipocresia). Una cosa semblant passa amb certes ONG, que de fet esdevenen en part franquícies de determinades forces (invariablement d'esquerres)
fortunato
10/03/2014
20:43
“No volen la independència aquells qui parlen castellà a Catalunya, aquests són colons no són catalans per molt que altres colons hagin fet llibres dient ‘els altres catalans’”

"No és català algú que no parla català amb els catalans i entre els catalans. És català només aquell que parla català, aquell que defensa la nació catalana”

Anna Tarrés, historiadora.
Paco Joneslos
10/03/2014
08:22
Que balón se oxígeno me ha parecido este artículo. Felicidades!

El caso es que últimamente, como el individuo individual es poca cosa, hace falta que los apoyos, solicitudes, etc... se tengan que hacer "colectivamente".

El problema viene que estos colectivos, colegios profesionales, collas folclóricas, etc están representados por una junta que puede que sean los representantes en cuanto al objeto del colectivo (p.e. peluqueros, castellers, farmaceuticos...) pero que se postulan muchas veces en temas políticos, ideológicos o económicos que no tienen nada que ver.

Naturalmente no existe el grupo de playeros descalzos para contrarestar la petición de llevar perros a la playa.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.