Artur Nadal
Artur Nadal
Museus versus llibres


El futur de l’antiga fàbrica de tabacs sembla que desperta certes inquietuds entre molts tarragonins. S’està dient que caldria que esdevingués un “super-museu” arqueològic. La veritat, creieu que es podrien omplir els milers de metres quadrats d’aquella indústria de la nicotina amb pedres, pedrots, estàtues, àmfores i sarcòfags? Jo en tinc els meus dubtes. Pel que es veu la paraula cultura sempre desperta la necessitat de tornar al passat, als records estàtics del que fou Tarragona fa molts anys, sacralitzant aquell vell àlbum de records.

Sense menysprear les evidències històriques que tenen cabuda en els nostres museus, voldria deixar constància de la necessitat de que la cultura sigui també un servei. Si per una banda tenir bons museus dóna un bon “currículum” i prestància a la ciutat, tenir uns espais culturals realment vius, al servei del ciutadà, és primordial per a la vitalitat personal i social dels individus. En aquest aspecte crec que les administracions i les entitas públiques i privades no han d’estalviar recursos per a incentivar la cultura. Als EEUU la cultura està “finançada”, gairebé totalment, per organitzacions privades, és a dir, empreses, i ningú pot dir que els EEUU estiguin a la cua en matèria cultural. Per tant, més que planificar com omplir de “coses” un futur museu, per quin motiu no ens plantegem com donar un servei cultural adequat, especialment amb una nova biblioteca pública? Quina és la raó per la que no tenim oferta teatral àmplia? I musicalment? No val que per la festa major ens carreguin de grups de rock i soroll si durant tot l’any només podem gaudir del festival de dixieland. No val a parlar de “fer coses per Tarragona” mentre que ens anem morint culturament.

Algú pensarà que la meva tendència a estimar més els llibres que els museus tergiversa el comentari. Doncs sí, crec més significatiu el progrés cultural amb llibres, música i teatre que no pas amb museus. En principi perquè del museu en gaudeix el turista i amb les biblioteques, teatres i musicals en gaudiríem molts tarragonins.


Artur Nadal
arturnadal@yahoo.es
Artur Nadal - 19/03/2009 - 18:59h
Artur
21/03/2009
23:07
Benvolgut Tarragoní,
Normalment els habitants d'un municipi o ciutat són els primers ignorants pel que fa a les sucoses atraccions culturals i turístiques. Està bé que coneguem els museus però el museu és estàtic i el teatre és viu i és ara, com la lectura i la música!
Albert Hurtado
20/03/2009
18:02
Artur, si la societat arqueològica comença a buidar les seves naus, segons com els hi falta espai amb la tabacalera. Paraules del seu màxim representat a les jornades organitzades pel PP fa dos dissabtes.
M A P
20/03/2009
17:59
La idea de convertir en museu espais importants de la ciutat (amb independència de la col.lecció disponible i de la financiació necessària, sempre ploguda de l'estat) és una antiga tradició de la cultureta casposa i provincianíssima de tarragona. En eres anteriors, aquesta cultureta imposava despòticament les seves manies (fins i tot paral.litzant intervencions patrimonials importants com la de Ca'l Sefus, perduda definitivament).
Esperavem ingènuament alguns que això aniria canviant. Casos com el que descrius ens mostren que,malauradament, potser ens vam equivocar.
La tabacalera ens indica que no és inverossímil una tarrana futura plena de grandiosos espais buits. retorn al SVIII ??
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.