Josep Maria Buqueras
Josep Maria Buqueras
Jvjol 140/70 + SJD + TJ


Des del dijous 26 de setembre al diumenge 29 he viscut intensament el món creatiu de l’arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol en la ciutat de Sant Joan Despí/SJD, en el seu Centre Jujol-Can Negre. Els tarragonins hem de reconèixer l’impuls que SJD, encapçalat per l’alcalde socialista Antoni Poveda i el treball logístic de Carles Español, realitzen vers a tota l’obra polièdrica jujoliana. Tarragona prioritza el seu conjunt patrimonial de la humanitat romà. El 26/09 es presentava el magnífic llibre editat per Triangle Postals Gaudí&Jujol, que per cert ja s’havia presentat al COAC demarcació de Tarragona i seguidament s’inaugura l’exposició “Maquetes crítiques. Jujol i la modernitat”, realitzades per els alumnes final de la llicenciatura d’arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya Barcelona School of Architectura/UIC. Mostra que potser la veurem a la seu del COAC Tarragona, amb el recolzament de la Fundació Trencadís, ja que es una mostra en la qual l’estudiant intueix els recursos necessaris per entendre l’obra arquitectònica. De les sis maquetes, dues eren de la Cases Ximenis i Bofarull, situades a Tarragona i Els Pallaresos, respectivament.

Dijous i divendres vam gaudir de les Jornades Internacionals, a l’entorn de l’arquitecte Jujol, amb l’esperit d’”animar les pedres i posar la vida”, lema que l’arquitecte i professor de la UIC, Guillem Carabí Bescós, director de les jornades va comentar a l’inici d’aquest esdeveniment. Apel.la a les pedres de l’arquivolta de la porta de la façana gòtica de la Catedral de Tarragona, l’encunya l’arquitecte mentre descriu, l’any 1946, el pas de la processó dels Penitents quan marxa per davant de la porta. Les pedres assoleixin la vida és la verbalització d’allò que Jujol veu en aquell precís moment: una manifestació plàstica protagonitzada pels colors vermellosos dels marbres de la façana, barrejats amb la lluentor dels uniformes dels soldats en processó i de les torxes en flames dels penitents.

Al llarg dels dies 27-28/09 es van anar succeint les intervencions de M. Àngels Fondevila/Museïtzació de Jujol, Anna Pujadas/Jujol i l’esperit de Carnaval, Rowan Moore/TakingArchitecvture for a Walk, Mireis Freixa/L’obra de Josep Ma. Jujol, dins l’estela del gaudinisme; Diego A. RodriguerzSolano/Mirada y desplazamiento: algunes reflexiones sobre el procesocreativo de Jujol, ToshiakiTange/Entre Jujol y Gaudí; AruroFrediani/Des de la tribuna de la Casa Planells i Roger Miralles/Jujol i el diable, aquest dos darrers, per cert, director i cap d’estudis actual de l’Escola d’Arquitectura de la URV. Finalitzaven les jornades amb una taula rodona amb representants dels gabinets d’arquitectura VORA barcelonés, NUA tarragoní amb Arnau Tiñena i Tomàs Lòpez, dissenyador i interiorista, format a l’escola EINA i professor actualment d’ELISAVA.

Tot plegat finalitzava al Camp de Tarragona, visitant el Teatre Metropol, la Casa Bofarull dels Pallaresos i l’Església del Sagrat Cor de Vistabella. Aquesta visita a tres peces fonamentals de l’anomenat Territori Jujol/TJ, que recentment el professor Roger Miralles ha implantat a casa nostra posava punt final com fermall d’or. També tenim a casa nostra el santuari dedicat a la moreneta a Montferri, la capella de Mas Carreras a Roda de Berà, tot el patrimoni jujolià de Gremi de Pagesos, las ermites del Roser a Vallmoll i la del Loreto a Renau, entre altres demostracions de l’esperit i petjada del encara molt desconegut arquitecte Josep Maria Jujol.
Josep Maria Buqueras - 08/10/2019 - 08:36h
per què no
08/10/2019
13:20
El Santuari de Montferri podria ser el Santuari de Nostra Senyora de Montserrat al Camp de Tarragona.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.