Iris Sánchez
Iris Sánchez
tècnic de laboratori, estudiant de doble grau de bioquímica i activista de Nova Eucària
La inconsciència de l'entrepà


És mitja jornada a la feina i t’has aturat a fer el descans. Fas una ullada a les notícies online mentre endrapes un entrepà, com de costum. Rebrots de coronavirus a tort i a dret. Alguna mort d'algun personatge rellevant. Pluja, baixen les temperatures. L'entrepà de tota la vida, normal i corrent. Pernil, fuet, gall d’indi, formatge, tonyina... un contagi massiu de coronavirus en un escorxador. I abans d'ahir, igual. I demà, la mateixa història.

La indústria càrnia i els escorxadors són focus majoritaris de contagis massius del virus. Una de les causes principals radiquen en la precarietat dels treballadors d'aquestes empreses -la majoria immigrants que treballen sense descans i conviuen en situacions precàries a causa dels sous irrisoris, jornades abusives, i de les necessitats econòmiques de les seves famílies a l’estranger-, com també en les favorables condicions de propagació del virus dins les instal.lacions: grans reguers de sang, ventilacions inadequades, desplegament de cadàvers i ritmes frenètics d'assassinats en què els treballadors han de romandre colze a colze i sense descans. Una combinació macabra i propicia a la malaltia, ja prèvia a la etapa Covid-19, cruel per als humans i especialment per als animals que hi són esquarterats en quantitats exacerbades.

Des de l’inici de la pandèmia hem estat testimonis de desenes de brots focalitzats en aquestes empreses, tot i que el protagonisme s’ha relegat a altres sectors. Tot i així, no deixarem de veure com els contagis es disparen dins d’aquestes naus del terror, com s’ha sabut aquesta darrera setmana el cas d’un escorxador d’aus de Roquetes, a les Terres de l’Ebre. Però tot plegat resulta ser una notícia més per a la ciutadania, que viurà endormiscada mentre pugui gaudir del seu entrepà i es concentri en fer peripècies per mantenir-se lliure del contagi. Mentre que l'embotit que assaboreix al llegir les notícies, tantes morts haurà provocat per poder arribar al seu entrepà de descans laboral. I al seu plat a l'hora de sopar. I al de tota la seva família.

És el nivell d'inconsciència social, allò que està tan aferrat a les costums que no ens atrevim a plantejar, el que causa milions de morts anuals, que manté i escampa la precarietat laboral de milers de persones, que està propagant la nova malaltia que ens atrapa aquest 2020, i que està a tan sols un gest de cadascun de nosaltres: deixar de consumir animals com a aliment, i escollir alternatives que ja són àmpliament distribuïdes en tot el comerç. Només així s'acabaran els escorxadors i tot el patiment que comporten.
Iris Sánchez - 29/09/2020 - 16:06h
la mare terra ens alimenta de tot
06/10/2020
21:48
Saps una cosa? A mi em fa fàstics veure com una persona es deixa llepar la cara i la boca per un gos. Quan camino per la vorera miro sempre a terra per a no trepitjar merda de gos, que el propietari no ha volgut arreplegar, malgrat que és obligatori fer-ho. Arbres i pals pixats i parets pixades perquè els gossos quan caminen van tocant la paret, perquè l'amo ja sap on ha de pixar el seu gos. I no parlem dels coloms, les sorpreses que ens donen de tant en tant. L'ésser humà està fet per menjar de tot. Em fa riure quan llegeixo els ingredients d'hamburgueses veganes, es veu que l'oli d'oliva no és vegà.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.