Carlos López Díaz
Carlos López Díaz
La samarreta de l’assassí


Uns dies enrere, em va venir a veure un noi d’uns vint-i-pocs anys, al que conec fa un temps. Tot i que duia una samarreta color caqui amb la imatge mil cops reproduïda d’un conegut assassí, s’equivocaria qui pensés que es tracta d’un xaval poc recomanable. Tot el contrari, el poc que conec d’ell és propi d’un jove responsable, intel•ligent i probablement no mancat d’inquietuds ètiques, per molt que això últim sembli desmentir-ho la seva indumentària.

Després d’una conversa de temes professionals, que era allò que el duia a veure’m, no em vaig estar de referir-me, en to informal i de broma, a la samarreta. Li vaig dir: “Qui te l’ha regalada? El teu pare? Perquè aquesta veig sovint que la porten paios de cinquanta anys cap amunt...” Em va contestar quelcom imprecís, traient-li importància.

El cas és que ens vam dir fins a una altra, i aquí acaba l’anècdota. Però després vaig pensar un cop més en quines són les causes de que persones intel•ligents i decents duguin el retrat d’un assassí a la samarreta. Segurament té quelcom a veure que aquestes virtuts no són incompatibles amb la ignorància dels fets històrics. Però això no ho explica tot, perquè hi ha gent igualment bellíssima que ha llegit els escrits autobiogràfics d’aquell criminal (força reveladors del seu sadisme i del seu fanatisme) sense acabar perdent-hi la simpatia prèvia.

Això ens obliga a esbrinar una causa més profunda, i és que potser tots plegats tendim d’una manera congènita a creure’ns més, per paradoxal que sembli, les grans mentides que no pas les petites. Vull dir que per algun tipus de mecanisme psicològic, abans donem un vot de confiança –i fins i tot estem disposats a renovar-li contra tota experiència– a qui diu ser el defensor dels oprimits i venir a instaurar la justícia universal, que no al company que ens vol vendre un cotxe usat, tot i que el primer, cregui o no en el seu deliri (però especialment si se’l creu!) segurament és capaç de fer molt més mal i a molta més gent.

Per cert, imagino que la majoria de lectors ja hauran endevinat que el personatge de la samarreta era Ernesto Che Guevara. Efectivament.
Carlos López Díaz - 18/06/2009 - 21:51h
El Pantera Tulipán
21/06/2009
17:49
Señora Marisa,

Está usted mal informada al respecto de que Allende no matara ni una mosca.

En la campaña de expropiaciones forzosas iba incluida una serie de asesinatos selectivos de opositores. Evidentemente el autor material no fue Allende.

También hay amplia documentación acerca de los motines e infiltraciones preparados dentro del ejército y la marina chilenos y la promoción de "células de acción revolucionaria", es decir, milicias, ante la posibilidad de que fuera necesaria una guerra civil en la vía al socialismo.

Pinochet y los suyos cometieron barbaridades pero Allende y compañía no eran precisamente unos angelitos.

¡Viva Cuba Libre!
M A P
21/06/2009
04:10
Sra Marisa, su respuesta deriva sospechosamente hacia la descalificación personal. Me desagrada. No entiendo esa majadería de que presumo de sabio. El bollo con el pobre Ferrer i Guardia y Bolívar (Don Simón, supongo) tampoco parece nada claro. La verdad, Marisa, su compota parece empeorar.
Marisa
20/06/2009
23:53
“ el que presume de sabio, solo lo hace para esconder la pobreza de su espíritu “. Realmente que usted hable de la confusión de justificar la muerte entre causa justa y crimen por parte de algunos, es curioso. Usted que ha justificado agresiones del poder desproporcionadas y escrito sobre los hechos de Grecia, cargando contra los jóvenes, sin tener en cuenta que los disturbios los motivaron la perdida de una vida humana. No me gusta como interpreta usted, no comento sus artículos ni suelo leerlos. gracias.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.