Carlos López Díaz
Carlos López Díaz
Encara més televisió pública?


Com és sabut, els tarragonins contribuirem “inicialment” (quina por!) amb més de 280.000 euros de les nostres butxaques a finançar una televisió pública local, anomenada TAC 12. La polèmica s’ha desfermat degut a l’adjudicació dels serveis informatius del nou canal a una UTE on hi participa la mateixa empresa que gestiona Canal Reus. Ja podeu imaginar-vos el llibre d’estil d’aquests informatius: Tarragona, capital del Tarragonès… i gràcies. Ara bé, convé no perdre de vista l’essencial, i és que aquest tipus d’aixecaments de camisa serien impensables venint d’un medi veritablement independent. I això implica, com a condició necessària, encara que no suficient, que fos privat. El veritable debat és, per tant, ¿necessitem una altra televisió pública?

Des de l’Ajuntament s’ha volgut donar justificació a l’existència del nou mitjà local com una eina per fomentar “el sentiment de pertinença al territori”. Què bonic, oi? Qui pot estar contra quelcom tan entranyable com el sentiment de pertinença al barri, la ciutat, la comarca, el país? És clar que tot depèn de quin territori parlem. Una colla de diables tarragonina ha tingut la fraternal idea de cremar la nit de Sant Joan els ninots d’un toro i una sevillana, en una demostració de que no tots els “sentiments de pertinença” es respecten igual. En el cas que ens ocupa, si parlem del sentiment de pertinença a un territori amb capital a Tarragona, ¿creuen vostès que estarà molt “por la labor” l’empresa del reusenc Buenafuente i companyia?

El sentiment de pertinença no hauria de consistir en mirar-nos el melic com un fi en si mateix, sinó en el resultat natural de que el territori en qüestió doni més satisfaccions a aquells que hi viuen, en els àmbits dels serveis públics i privats, les infraestructures, l’oferta cultural, etc. Un canal de televisió local pot aportar la seva contribució, no ho negaré pas, però com realment ho faria seria sostenint-se sense desviar diners públics d’inversions molt més necessàries, i reflectint realment les preferències del públic, no dels dirigents polítics. En una paraula, si per començar fos privat.

Potser se’ns dirà que un canal de televisió local no és rendible per a la iniciativa privada. Encara que això és fals, perquè sense anar més lluny Canal Reus és actualment privat, si és cert que l’actual sistema de llicències administratives fa que el negoci dels mitjans audiovisuals estigui de fet monopolitzat per aquells que tenen les adequades connexions polítiques. Però això no fa més que confirmar-nos que el principal obstacle per a l’existència de televisions independents de l’administració no és econòmic, sinó que rau en la pròpia administració, que no tolera una veritable llibertat en l’espai radioelèctric.

El resultat de tot això, es veu venir, serà una altra televisió en funcions de corretja transmissora de la propaganda institucional, que és el que els hi agrada lògicament als que manen a les institucions. La resta de ciutadans, per sort, tenim una altra eina força útil, que és el comandament a distància: De moment, no ens deixen escollir quina mena de mitjans volem finançar amb els nostres diners (si és que en volem finançar cap en absolut) però sí ens permeten decidir quins veiem i quins no. És tot un detall.
Carlos López Díaz - 21/06/2009 - 19:30h
M A P
23/06/2009
00:25
Carlos. Estic segur que la nova tele practicarà el servilisme polític que ha esdevingut cosa comuna al nostre país. Però simplement demano que ens esperem a veure fins quin punt ho fa abans de criticar-la.

Joan Miquel. Y'asseguro que la retòrica d'escola d'estiu que practiquen la majoria dels polítics nostrats em repateja tant com atú. Però fíxa't que parlem de la xerrameca prèvia al naixement de la criatura, no a la pròpia criatura.
El Pantera Tulipán
22/06/2009
21:19
La BBC independent!?!?!?!

WTF!

Senyor MAP:

es pot deixar lliure el lladre fins que torni a robar? que no estem parlant d'uns acabats d'arribar, si us plau.
Joan Miquel Carrillo
22/06/2009
16:08
Amic MAP, jo quan sento les expressions "generació d'identitat" i "sentiment de pertinença" de la boca d'un polític/a tremolo "doctrinàriament".
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.