Artur Nadal
Artur Nadal
Kultura?


Llegeixo astorat que el passat dissabte uns dos-cents joves van muntar una “vermoutada” popular per a reivindicar locals d’oci al centre de Tarragona que disposin d’oferta cultural. En principi, que uns quants joves anyorats de la xerinola nocturna reclamin, organitzin actes i es manifestin, no té cap mena de rellevància ciutadana. Penso que com menys locals d’oci nocturn existeixin a Tarragona, millor. Val a dir que el que es diu “local d’oci” equival a bar ó pub on s’acostuma a prendre begudes normalment alcohòliques i, de retruc, acabar a altes hores de la matinada fent un terrabastall impressionant que molesta i incomoda als veïns.

El que és patètic és que aquests joves provin de confondre la ciutadania incloent la paraula “kultura” en l’àmbit de l’esplai i de la disbauxa. A jutjar per la grafia errònia amb la que escriuen “cultura”, intuïm certa estimació envers les idees “okupes” i a la vegada una certa animadversió envers la nostra societat, és a dir, el que s’anomenen avui dia, “joves anti-sistema”

Cultura no és ballar esbojarradament al so d’una música sorollosa a altes hores de la nit. Cultura no és ingerir més alcohol de l’habitual ni fer més gresca de la acústicament permesa. Cultura és molt més: cultura és l’esperit constant de superació, d’aprendre, de conèixer, de realitzar-se, de madurar. El coneixement musical, artístic, filosòfic, científic, històric, etc... és allò que ens fa “culturament avançats”. El problema és que tot això requereix sacrifici, constància i abnegació. Estimar la cultura és llegir, és voler saber, és dubtar, és criticar. Òbviament la “kultura” que proclamen aquests jovenívols “intel•lectuals” està més aprop del “porro” que la de la lectura de Popper, més aprop de la intoxicació etíl•lica que de l’empatx literari.

La cultura no va lligada a l’oci tal com l’entenen aquests joves. La cultura és lleure quan gaudim d’una obra de teatre clàssic, quan escoltem una bona orquestra de jazz, quan llegim bona literatura o quan fruïm de l’art o de la història. Quan bevem “cubates” en una festa major no estem fent cultura i no estem en un “local cultural”. Si ens volem enganyar, endavant, però la realitat és que la cultura, on comença, és en la família, contagiant als fills el valor de la lectura, el raonament i el coneixement; després passa a les escoles i posteriorment als instituts i a les universitats. La cultura mai la trobarem en els pubs sinó en les llibreries i biblioteques, però això és més feixuc de “digerir” i requereix més temps....
Artur Nadal - 01/09/2009 - 09:25h
Pablo
03/09/2009
12:19
Estamos de acuedo señor Artur,usted desconoce he ignora mucho de lo que esta pasando en la actualidad,por lo tanto le invito a salir de su despacho a indagar un poco sobre lo que esta pasando en esta ciudad he intente identificar mas objetivamente la raiz del problema.
sergi
03/09/2009
10:24
Cada època reflexa uns canvis que defineixen globalment les generacions. el que resulta un fet cultural per una determinada generació, com la Opera, les carreres de cavalls o el Vals muta o es converteix per un altre i esdevé un nou acte. Però, sempre es manté l'essència del acte, la comunicació entre els individus. Això imprimeix un caràcter de estatus que marquen els diferents nivells socials, (queda molt definit a la societat cívica de Reus o Bcn) i produeix un tap econòmic, es a dir; com que els pares es foten bufetades per anar a la opera, es pugen els preus de les entrades i els fills decideixen anar a un concert folk, que resulta econòmicament mes arregladet.
Artur
03/09/2009
08:59
Apreciado Pablo,
En el texto a nadie se le trata de ignorante, aunque Vd, con cierta dosis de atrevimiento me imputa tal calificativo. Eso sí, desconocía que existiesen diversas y diferentes culturas urbanas de las que uno pueda amamantarse. Pregunto, ¿acaso no exisitirían pues culturas rurales?. También desconozco -más ignorancia si ello es posible- si mis hijos están sumergidos en alguna cultura urbana de esta ciudad que les hace incívicos.
Gracias por plantear estas dudas que, en algún caso, pueden llegar a ser existenciales.

Saludos cordiales
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.