Jordi Salvat
Jordi Salvat
No és país per a primàries


Recentment hem sabut que Arga Sentís serà la cap de llista d’Iniciativa a les eleccions municipals de Tarragona de 2011. Ha estat després, segons ens expliquen, d’un procés de primàries entre la militància tarragonina de la formació, tot i que no hem conegut cap dels noms dels seus adversaris en la nominació. Si n’hi ha hagut. La formació ecosocialista engega ara un altre procés de primàries per escollir el candidat a la presidència de la Generalitat. Retirat Joan Saura, es preveu que l’elecció serà un camí de roses per l’altre Joan, l’Herrera, que ja s’ha postul•lat. I és que les primàries d’Iniciativa només en tenen de primàries el nom. L’aparell –nacional o territorial- imposa el seu candidat encara que sigui implícitament. Qui s’renfrontarà al favorit?

Ni el partit més assembleari, Esquerra Republicana, aposta perquè siguin els militants i no la direcció qui triï els seus candidats. I sinó repasseu les hemeroteques, quan Jaume Renyer va voler ser cap de llista per Tarragona al congrés espanyol. Renyer va superar ala fase del Tarragonès la favorita de la direcció però es va estavellar a la fase final i l’escollit des de Barcelona via Consell Nacional va ser Lluís Aragonès. I posats a fer memòria, recordeu l’experiment socialista amb les primàries a finals dels noranta? Josep Borrell va superar l’oficialista Almunia però va acabar per retirar-se en un episodi més que grotesc d’amics poc recomanables del de la Pobla de Segur que encara s’arrossega ara als jutjats. Mai més se n’ha parlat de primàries al PSOE.

Els sistemes polític espanyol i català són una partitocràcia, on els aparells dels partits dominen sense cap contrapès la confecció d’unes llistes tancades i bloquejades. Tot militant que vulgui fer carrera a les institucions ha de fer primer carrera al partit. Les primàries no existeixen encara que alguns partits ens vulguin fer creure que sí. Al nostre país Barack Obama ho hauria tingut molt complicat. Als Estats Units hi ha una tradició de més d’un segle de primàries i els partits són plataformes per a candidats que poden arribar a ser veritables outsiders com per exemple John Mc Cain, el darrer candidat republicà a la Casablanca. Els Estats Units és on un senador gairebé desconegut venç la candidata de l’stablishment demòcrata, Hillary Clinton.

Al nostre país, en canvi hem deixat que la democràcia s’hagi convertit en aquesta partitocràcia que es blinda a ella mateixa. Com permetran els aparells dels partits canviar l’status quo actual que tan bé els va? A Catalunya estem encallats des de dues legislatures amb la redacció d’una llei electoral pròpia, assignatura pendent des de fa tres dècades. El sistema electoral municipal fa aigües amb un reguitzell de mocions de censura injustificables i demana reformes urgents. Llistes obertes? Circumscripcions electorals més petites en què la ciutadania tinguin contacte directe amb els seus diputats? Cal millorar el sistema polític actual, però a qui li interessa?
Jordi Salvat - 16/10/2009 - 20:20h
Jesus
21/10/2009
17:39
Miren señores despues de lo que han echo y estan haciendo los de ERC y los ecoscialistas de ICV, no creeran que vamos a volver a votarlos, señores que Herrera esta en el gobierno y en el tripartito, y el Sr. De los Rios tambien y el Señor Puigcercros tambien, que estos señores no se dan cuenta que sabemos que juntamente con los socialistas son complices de que cataluña este sin inversiones, que llevan 2 legislaturas gobernando, que ya no nos sirve a los ciudadanos que nos pongan de ejemplo si CIU hizo, que si FRANCISCO FRANCO no hizo... señores que los votamos a ellos que son ellos los culpables de como esta cataluña. que son ellos los que tienen que asumir el ESTATUT. no nos engañen más...
Millaret
18/10/2009
20:38
aquest és un pais de manguis.
josep-tgn
16/10/2009
20:27
tens rao, sobre tot per el tema borell...
per cert molt maco el guiño als germans coen
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.