Carlos López Díaz
Carlos López Díaz
La solitud dels nombres racistes


En un fullet repartit pel Partit Popular a Badalona, aquesta formació promet més seguretat si aconsegueix l’alcaldia pel seu candidat, Xavier García Albiol, i il•lustra els problemes de la ciutat (delinqüència, brutícia, incivisme) amb diverses fotografies que mostren el següent: Un pis pastera, ciutadans d’aspecte estranger gandulejant al carrer, un cotxe desballestat, i manifestacions del descontentament ciutadà. En una pancarta penjada d’una barana, es llegeix clarament: “No queremos rumanos”.

Les acusacions de xenofòbia i de racisme no s’han fet esperar. ICV ha presentat una denúncia al jutjat, i la Generalitat ha encarregat un informe jurídic. Des de l’Ajuntament de Badalona s’han afanyat a declarar que, tot i que no es poden negar certs problemes de convivència, relacionar immigració i delinqüència no té cap justificació. I per a fonamentar-ho ofereixen una dada concreta: Dels 257 detinguts al municipi els darrers dotze mesos, la meitat són espanyols.

Desgraciadament, les dades, si alguna cosa demostren, és tot el contrari del que pretén l’Ajuntament. Donat que la població immigrant a Badalona és del 15 %, si els estrangers delinquissin en la mateixa proporció que els nadius, el percentatge de detinguts no espanyols hauria de ser aproximadament també del 15 %, no del 50 %. Però el fet és que, no solament a Badalona sinó a tota Espanya, les fredes xifres indiquen que la població estrangera comet aproximadament tres vegades més delictes que la nacional, atenent a la població reclusa immigrant. I entre els estrangers, determinades nacionalitats o ètnies són especialment conflictives. Segons l’Ajuntament badaloní, hi ha entre 500 i 1.000 gitanos romanesos al municipi, o sigui que representen entre el 0,22 i el 0,45 % dels habitants, que en total són uns 220.000. Però dels 257 detinguts en dotze mesos, 64 foren romanesos, o sigui, un 25 %.

Les xifres –em sembla a mi– no són racistes, ni tampoc ho és difondre-les, tret que també hi vulguem acusar a l’actual govern municipal de Badalona, o reimplantar la censura. Tampoc crec que mostrar una fotografia d’una pancarta ho sigui. La realitat és la que és, ens agradi més o menys. Racisme seria dir que els drets humans no s’han d’aplicar a segons quines ètnies o nacionalitats, però ningú està exigint això, sinó una cosa tan de sentit comú com que hi hagi un control de la immigració, si no volem continuar sent el País de Xauxa per a tots els indesitjables del món. No és un problema de races, sinó de que si incentivem l’arribada dels pitjors elements amb polítiques de progressisme kumbaià, efectivament aquí seguirà venint el pitjor de cada casa.

Naturalment, el més fàcil és adoptar actituds farisaiques de superioritat moral, per a treure’n profit polític a curt termini, amb el vell recurs de què ve el llop de la dreta dolenta dolentíssima. Mentre aquesta tàctica, aplicada a problemes de tot tipus, permeti a l’esquerra seguir governant, quina necessitat hi ha de donar-hi solucions? Això sí, que després no es sorprenguin de la “desafecció” dels ciutadans.
Carlos López Díaz - 28/04/2010 - 20:09h
Carles
08/05/2010
08:00
Sr. López lo que dice es muy cierto, aquí nadie fusca soluciones mientras que la convivencia cada vez se hace más precaria en muchos de nuestros barrios, hay barrios en la ciudad como los de San Salvador con un 33 % de inmigración o Torreforta con un 30 % de población inmigrante, que vengan los señores socialistas y digan que no se están degradando esos barrios, que la convivencia no se está viendo afectada, que la calidad de vida de los vecinos y ciudadanos que allí residen no esta siendo casi tercermundista o como minimo regresiva. señores no se merecerian que votaramos a ningún partido que no garantice el arreglo y regulación immediata de esta situación.
M A P
07/05/2010
14:13
No anem bé si ens neguem a acceptar els problemes enlloc de mirar de solucionar-los.
Existeix correlació entre determinats sectors immigrants i determinada delinqüència. I dir que NO és tan científic com afirmar que la terra és plana. Una altra cosa són les maneres d'encarar la qüestió, l'oportunisme o el tacte, etc.
Potser el Sr Garcia Albiol és un bèstia, no ho sé. Però una comunitat que no arriba ni al 0,5% de la població resulta que comet el 25% dels delictes, més o menys: s'ha de ser cretí per negar-ho.
O còmplice. Però, de què? de quí?
Albertus Magnus
06/05/2010
09:37
Per a aquells que el sol fet de treure aquest tema ja és suficient per a titllar de fatxa, xenòfog o poc crsitià a qui l'exposa, li voldria recordar que ara fa uns vuit o deu anys,aquest tema era totalment tabú. No existia (oficialment, és clar). Ara ja existeixen els mapes, els "matisos", les diferències, determinades situacions i les estadístiques.
Fa uns pocs mesos, tampoc existia (segons el Sr. R. Zapatero) ni la desacceleració, ni la crisi ni res de res. I mireu ara. Negar una evidència és de necis.
Reconec que s'ha de ser valent per a exposar un tema tant delicat però real com aquest, però a
base de parlar-ne, arribarà la necessària conscienciació.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.