Carlos López Díaz
Carlos López Díaz
Per què els «progres» no estan contents


Contrastant amb les manifestacions d’eufòria als carrers de Nova York per la mort de Bin Laden, certes reaccions de dirigents polítics, de columnistes de premsa i de no poca gent del carrer, em recorden, si em permeteu la comparació, les dels seguidors del Madrid davant la classificació del Barça per la final de la Champions. Està clar que no els hi ha fet massa gràcia. Uns, amb posat escèptic, de tornada de tot, declaren que no es creuen res, que tot és un muntatge. “Així que han tirat el cadàver al mar... I jo que m’ho empasso!” Altres deploren, pel que sembla, que al dirigent terrorista no li llegissin els seus drets, com si l’operació hagués estat en un saló britànic a l’hora del te. Tampoc falten els que, també per tal d’aigualir la festa com sigui, ens recorden que no fou més que un exagent de la CIA, “un dels seus”, al qual han matat segurament per a que no obri la boca. Per últim, tenim a aquells que ens alliçonen sobre la inutilitat absoluta d’aquesta operació militar, que no afecta gairebé gens a Al-Qaida, donat que Bin Laden ja no pintava gran cosa, etc.

Aquesta mena de reaccions tenen poc a veure amb la que ha manifestat el Vaticà, quan ha declarat que mai no hem d’alegrar-nos de la mort de cap ésser humà, ni tan sols d’un assassí de masses com fou aquell criminal. Una actitud noble, a la que molts sincerament no hi arribem, i que ens assenyala la dificultat de ser un cristià exemplar. Però sospito que bastants dels que s’han mostrat freds davant l’acció de les forces especials de l’exèrcit nordamericà encaixen poc en el perfil de persones piadoses.

Semblantment podríem dir amb els arguments jurídics. Que el vicepresident de Veneçuela hagi criticat als EUA per no guardar les formes de l’Estat de dret, no deixa de ser d’un cinisme difícil d’igualar. Quedant-nos més a prop, cal preguntar-se quants dels que ara fan lloances de la legalitat més exquisida, acusaven a l’oposició de manca de “sentit d’Estat” quan es criticava la guerra bruta dels GAL o les negociacions del govern socialista amb ETA.

El que hi ha darrera en realitat és una altra cosa. Als “progres”, encara que no solament a ells, el que els molesta profundament és qualsevol èxit, qualsevol victòria dels EUA. Senzillament els supera, no ho poden evitar. Odien als Estats Units, no els hi poden perdonar que siguin la democràcia més poderosa del món, ni tan sols quan els seus èxits són èxits d’Occident i de la civilització. A qui realment em recorden, deixant-nos de bromes futbolístiques, és a aquells que el 1982 es van posar sentimentalment de part de la dictadura argentina quan el Regne Unit (ja se sap, el “portaavions dels EUA”) va respondre a la invasió de les Illes Malvines; uns moguts pel seu esquerranisme antithatcherià, altres pel més pur xovinisme contra “la pérfida Albión”.

Anant a esdeveniments més recents, són els mateixos que van somniar en que Bush pare perdés la primera guerra del Golf, i es van lamentar de que Bush fill enderroqués a Saddam Hussein. Són els mateixos que, si no decebuts, com a mínim es van sentir desorientats quan va caure el mur de Berlín. Per veure l’esfondrament dels seus odiats EUA, estarien disposats a que els europeus mengéssim herba, o així de valents es senten en el seu fur intern. Reso perquè mai ens veiem en la situació que s’haguessin de penedir dels seus foscos desitjos.
Carlos López Díaz - 05/05/2011 - 11:58h
M A P
07/05/2011
13:37
No m'agrada el terme progre. Ni tampoc el terme carca. Són insultants i discriminadors. Però ben cert, l'antiamericanisme és part essencial de les esquerres espanyoles. I té origens ben concrets, barreja de propaganda kominform de guerra freda i propaganda franquista amb foto de l'abraçada Eisenhower-Franco inclosa.
En aquest sentit, comparteixo en bona part la tesi del Sr López (encara que no part de la seva terminologia): L'operació contra ben Laden ha despertat una reacció previsible a la Pell de Brau, plena d'odis, prejudicis i angelicalismes bonistes. Què volen? que amés d'aguantar les seves estupideses les hi aplaudim?
Vinga, home!
Ambrosio de Spinola
06/05/2011
16:42
Em pregunto quants dels mateixos corifeus que critiquen la manca de respecte democràtic en el tiroteig que acabà amb la vida d'un dels assassins més nefastos del curt i sagnant segle XXI, la mort del qual em nego a plorar (com van dir els nostres rebesavis a la mort d'Almanzor, que arrassà Barcelona el 1002 en una campanya d'aliança de civilitzacions: defunctus est, et sepultus in Inferno), van obrir una ampolla de cava a la mort de Franco i Pinotxet, els quals eren, tant éssers humans com Bin Laden.
Il.lustre Sr. MAP
06/05/2011
16:18
Sr. MAP il.lustre post el seu, on el seu gran argument per defensar l'article és menystenir altres comentaris.
Sort en tenim de tenir algú amb la seva capacitat d'anàlisi per treure'ns de la foscor i esdevenir homes i dones complerts.
Salut.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.