Hi ha diversos espais culturals a la ciutat que han patit, i pateixen, les conseqüències de la manca d’inversió en conservació i manteniment. Molts d’ells a mig fer, sense acabar i en molts casos, en un estat lamentable i, fins i tot, ruïnós. A la Part Alta, aquesta degradació s’està fent molt evident, i en tenim multituds d’exemples.
En aquest sentit, Ca l’Agapito, i el seu historial de pedaços, mereix un lloc destacat, en el que pareix ser un recurs constant dels diferents governs, com a exemple d’ineptitud i d’incompetència.
Ca l’Agapito, l’antic beateri de Sant Domènec, era el
projecte estrella dins del Pla Integral de la Part Alta (PIPA) 2009-2011. En aquest immoble, amb una superfície de 2.500 metres quadrats, es va projectar un espai de benvinguda per als visitants de la Part Alta, amb funcions de centre cultural. La seva rehabilitació es va pressupostar en uns cinc milions d'euros, però finalment l'execució de la Llei de Barris es va quedar a mig fer, i es van perdre tres milions d'euros de la Generalitat que cofinançava el 50% dels projectes i la rehabilitació de l'edifici va quedar aturada “sine die”
Posteriorment, l’any 2014 es va presentar el projecte al Fons Feder, que hagués finançat el 50%, però dissortadament va estar rebutjat.
En novembre de 2018, es va adjudicar, per 23.298,80 € (Iva inclòs) a l’empresa
Fulgencio Villar, SL, de Reus, per tal que realitzés una actuació d’emergència en aquest indret, amb una durada de dues setmanes. Les obres van consistir en el rebliment indefinit de les restes arqueològiques del pati del beateri, així com la neteja de males herbes existents.
Va estar, novament, el març de 2019, quan la consellera de Patrimoni, aleshores, Begoña Floria, es mostrava molt satisfeta, perquè el projecte de recuperació i restauració de Ca l'Agapito havia estat un dels projectes escollit per part del Ministeri de Foment per rebre la subvenció de l’1,5% cultural. El cost total de la intervenció s’havia pressupostat en poc més d’un milió d’euros, i el govern de l’estat, amb dita subvenció, finançaria el projecte amb 800.000 euros.
El maig de 2019, amb les eleccions municipals, va portar un canvi de govern al consistori tarragoní. Conseqüentment molts dels projectes anteriors van quedar en un calaix. I la pandèmia d’aquest 2020, tampoc ha ajudat gaire a encarar projectes d’envergadura.
El nou capítol, i darrer, que hem conegut, que té com a protagonista dit edifici, tot i el seu estat lamentable i d’abandonament, és que tornarà a acollir la maqueta romana de Tarraco –actualment a l’Antiga Audiència- , dins el projecte anomenat “Porta Tarraco”, amb l’adjudicació per 15.488 Euros (Iva inclòs), aquest passat 8 de setembre, de la redacció del pla museològic i la redacció del guió museogràfic d’aquest espai, per part de l’empresa
Vad’expos Gestió cultural i assessoria SL, de Barcelona, que va resultar guanyadora, per molt poqueta diferència amb l’altra empresa,
Kultura Idees i estratègies per al patrimoni SL, que també s’havia presentat a la licitació.