0 comentaris
17:02
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
El Govern aprova l’eina que permetrà fer consultes populars per via de referèndum
La Llei permetrà que el Govern, el Parlament, els ajuntaments i la ciutadania puguin proposar consultes populars sobre qüestions de transcendència en l’àmbit municipal o de Catalunya
  
El Consell de Govern ha aprovat el Projecte de llei de consultes populars per via de referèndum de Catalunya, una nova eina que permetrà el Govern, el Parlament, els ajuntaments i la ciutadania promoure consultes sobre qüestions de transcendència especial, tant en l’àmbit català com en l’àmbit municipal. “Aquesta Llei és una eina potent i ambiciosa, per ser utilitzada tantes vegades com calgui, no per desar-la a l’armari”, ha dit el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs.

El titular de Governació ha assegurat que aquesta norma, que és una eina “el més ambiciosa possible d’acord amb el marc jurídic vigent”,servirà per consultar “tot allò que ens afecti com a ciutadans i com a país, i per utilitzar-la tantes vegades com calgui”. També ha explicat que aquesta Llei suposa una “manera d’aprofundir en l’exercici de la democràcia”.

La nova Llei aprofundeix en les competències que l’Estatut atorga a la Generalitat a través de l’article 122, que atribueix la competència exclusiva en la convocatòria d’instruments de consultes populars a Catalunya i els seus municipis. Alhora, dóna compliment al Pla del Govern d’Entesa i al mandat del Parlament de Catalunya. “La novetat és molt gran perquè ara disposarem d’una eina legal d’expressió per impulsar una mesura de participació ciutadana. Gràcies aquesta llei Catalunya podrà convocar referèndums, cosa que abans no podia fer”, ha defensat Ausàs.

Les consultes populars per via del referèndum, que no seran vinculants, hauran de comptar sempre amb l’autorització prèvia del Govern de l’Estat. En aquest sentit, Ausàs ha volgut deixar clar que aquesta es una característica intrínseca de les consultes populars i que no per això, deixen de tenir una importància cabdal com a eina d’impuls de la participació directa del ciutadà: “La normativa estatal estableix de forma molt clara que només són vinculants els referèndums constitucionals i els que fan referència als Estatuts, i la resta, siguin organitzats per l’Estat o per qualsevol altre Govern, seran consultius, però a ningú se li escapa que l’opinió del ciutadà té una important càrrega política”, ha aclarit.

Les consultes populars per via de referèndum regulades per la nova Llei seran consultes en les que es farà una crida a la participació a tot el cens electoral i en les que es garantiran tots els registres formals i legals per tal de validar-les i establir-ne el resultat. Això és el que les diferenciarà de la resta de consultes populars, que són les derivades dels instruments de participació ciutadana, com les enquestes, els fòrums de debat o els consells de participació ciutadana.

Noves mesures contra la crisi: facilitar préstecs a més empreses


El Govern d’avui també ha autoritzat l’Institut Català de Finances (ICF) a flexibilitzar les condicions de la línia de préstecs ICFcreixement Empresarial dirigida al finançament de projectes de dimensionament empresarial. Aquesta és una mesura que permetrà que empreses amb una facturació menor puguin acollir-se a aquesta línia de préstecs, ja que canvia les condicions d’accés i rebaixa la facturació de les empreses que s’hi poden acollir dels més de 30 milions d’euros fixats l’any 2008, als més de 10 milions d’euros anuals aquest 2009. Amb aquesta mesura el Govern vol facilitar que un major nombre d’empreses puguin endegar processos de fusions, adquisicions o d’aliances estratègiques.

Contractació social de persones amb risc d'exclusió


L’Executiu també ha aprovat destinar 8,7 milions d’euros a la contractació social per fomentar la integració de les persones amb risc d’exclusió social. Aquesta és la quantia que, en la seva totalitat, els departaments, les empreses públiques i organismes autònoms, es reservaran aquest 2009 per a contractar els serveis a centres d’inserció laboral de disminuïts i a entitats sense ànim de lucre. Les activitats contractades són obres, serveis de conservació i manteniment de béns immobles, de missatgeria, de correspondència i de distribució, d’arts gràfiques, de neteja i de bugaderia, de restauració, de recollida i de transport de residus, i també d’altres serveis de subministraments auxiliars per al funcionament de l’Administració.

Altres acords

El Govern atorgarà una subvenció de 423.200 euros a l’Ajuntament de Batea, a la Terra Alta, per finançar la construcció d’una Secció d’Educació Secundària al CEIP Mare de Déu del Portal que permetrà escolaritzar un gran nombre d’alumnes del municipi i evitar que s’hagin de desplaçar fins a Gandesa per estudiar l’ESO i el Batxillerat.

L’Executiu també ha nomenat Natàlia Caba, directora general de Tributs del Departament d’Economia i Finances i ha aprovat el cessament del director general de la Policia, Rafael Olmos.
Redacció TT - 31/03/2009 - 17:02h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.