La Generalitat presenta a la Canonja l’esborrany del Projecte de llei que permetrà la segregació de l’EMD de Tarragona
La Canonja esdevindrà municipi independent el 2010
  
El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha presentat a la Canonja l’esborrany del Projecte de llei de segregació d’aquesta entitat municipal descentralitzada (EMD) de Tarragona. La presentació del document s’ha fet durant una reunió que ha mantingut aquest divendres amb l’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, al castell de Masricart.

El conseller Jordi Ausàs ha explicat que el Departament de Governació i Administracions Públiques impulsa aquesta legislació específica per donar compliment a les aspiracions històriques de la Canonja, una demanda que no es podia resoldre amb la normativa vigent actualment. Així, està previst que el Projecte de llei que impulsa el Departament l’aprovi el Govern durant els propers mesos, el 2010 amb tota probabilitat, i que, un cop sigui validat pel Parlament, el nou municipi independent de la Canonja sigui una realitat.Fins les eleccions de 2011 una junta gestora presidirà l'Ajuntament.

Tot i que el Govern va haver de denegar la segregació el 7 de gener passat, també va constatar que hi havia raons de pes que justificaven la voluntat de la Canonja d'esdevenir municipi independent. La voluntat constant manifestada pels seus habitants, la petició formulada pel municipi de Tarragona i per la mateixa EMD de la Canonja, així com l’acord unànime entre totes les forces polítiques, i que la Canonja ja havia estat un municipi independent abans del franquisme, són les circumstàncies especials que han facilitat el procés.

Procés de segregació de la Canonja

L'Ajuntament de Tarragona, atenent la petició de l’EMD de la Canonja, va acordar iniciar els tràmits per tal que aquesta es constituís en municipi independent el 27 de maig de 2004. Els òrgans plenaris de Tarragona i la Canonja van acordar formalment la tramitació a la Generalitat de Catalunya de l’expedient de segregació el 16 d’abril de 2007.

Tanmateix, aquesta sol•licitud va haver de ser desestimada, d’acord amb la normativa vigent, perquè no complia el requisit que els nuclis de població es trobin a una distància de 3.000 metres.

El compromís del Departament de Governació

Tot i així, la Comissió de Delimitació Territorial de Catalunya, que depèn del Departament de Governació i Administracions Públiques i presideix el conseller Jordi Ausàs, va demanar que es tingués en compte l’especificitat del cas, ja que reconeixia les peculiaritats d’ordre social, geogràfic i sobretot històric de la Canonja. D’aquesta manera, el Departament de Governació i Administracions Públiques va adoptar el compromís d’impulsar el procés de segregació a través d’una normativa específica que ho fes possible.

L’antic municipi de la Canonja va existir com a tal fins a l’any 1964, en què va ser annexionat a Tarragona i, parcialment, es va constituir en entitat local menor. En l’actualitat, i des del mes de març de 1983, ha estat reconegut com a EMD de Tarragona.
Redacció TT - 08/05/2009 - 17:07h
Jo
11/05/2009
11:50
Jo que el Roque i el PSC tarragoní, ho vulgui, ni borratxos.
buuuf
08/05/2009
23:53
I Bonavista?
canonjí
08/05/2009
23:40
Segueixo dient que fins les properes eleccions res de res.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.