A partir de l'1 d'octubre es començarà a aplicar el copagament dels medicaments als pensionistes, segons la renda
  
El passat 1 de juliol, va entrar en vigor la mesura inclosa en el Reial decret llei 16/2012 de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut que estableix noves aportacions per als ciutadans en l’adquisició de medicaments amb receptes mèdiques, segons la seva renda.

Amb l’objectiu d’evitar que els ciutadans catalans paguessin imports superiors als límits que els corresponia pel seu nivell d’aportació, el Departament de Salut va optar per registrar i diferir el pagament de la quantitat corresponent al nou copagament fins que el sistema de prescripció i dispensació de receptes mèdiques del Servei Català de la Salut (CatSalut) estigués del tot adaptat per permetre el càlcul automàtic de les quantitats màximes a copagar en cada cas i evitar l'avançament de diners dels pacients i la devolució posterior dels excedents tal com es va informar a l’inici de l’aplicació d’aquesta mesura.

A partir de l’1 d’octubre el sistema de prescripció i dispensació de receptes mèdiques del Servei Català de la Salut ja permetrà aplicar als pensionistes l’aportació corresponent en el mateix moment de la dispensació dels medicaments a les farmàcies. En aquest cas, el nou copagament per als pensionistes serà, segons el seu nivell de renda, d’un 10% del cost total dels medicaments, amb un límit de 8 a 18 euros al mes, o del 60%, amb un límit de 60 euros al mes.

Pel que fa als assegurats actius, des del passat 1 d’agost ja abonen el copagament dels medicaments que els correspon en el mateix moment del pagament de la recepta. Segons el que estableix el Reial decret llei 16/2012, per a la població activa les aportacions del nou copagament farmacèutic són del 40%, 50% o 60%, en funció també del seu nivell de renda.

Imports pendents del copagament corresponents als mesos anteriors

A partir del proper 1 d’octubre, els ciutadans hauran de començar a abonar els imports corresponents a l’aportació pendent del copagament farmacèutic registrada durant el mes de juliol. Posteriorment, s’incorporaran de forma progressiva les factures d’agost i setembre.

Des d’aquesta data, totes les oficines de farmàcia de Catalunya disposaran de la informació corresponent sobre l’aportació de cada usuari mitjançant la seva targeta sanitària individual (TSI) i els informarà de l’import pendent d’abonar de cada mes. Quan el ciutadà realitzi el pagament de la xifra corresponent a un dels mesos pendents, el farmacèutic li lliurarà un full de liquidació amb l’import i el concepte abonat.

Des de que va entrar en vigor el nou copagament, cada cop que un ciutadà ha adquirit un medicament amb recepta del CatSalut, ha estat informat que els medicaments dispensats estan subjectes al nou règim d’aportacions establert pel Reial decret llei 16/2012 i que la liquidació de l’aportació pendent de pagament s’hauria de fer en els propers mesos.

L’import total pendent de liquidar del mes de juliol és de 5,8 milions d’euros corresponents a 1,5 milions de persones. Per tant, de mitjana cada usuari pagarà 3,8 euros per les aportacions pendents del mes de juliol. El procediment transitori aplicat ha permès evitar que, el mes de juliol, uns 245.000 pensionistes avancessin 2,5 milions d’euros per sobre del seu límit establert segons la seva renda.
Redacció TT - 28/09/2012 - 12:43h
Paco Joneslos
03/10/2012
09:18
Sigo sin entender cómo esta noticia no tiene más comentaristas quejándose del merme de derechos sociales.

¿Nadie se da cuenta de que con el copago y el euro por receta se abre la caja de los truenos?

¿Nadie ve que a partir de ahora sólo hay que ir subiendo porcentajes de pago?

¿Nadie ve que se está penalizando el estar enfermo, sobretodo los crónicos y abuelos?

¿Tan asumido tenemos que hay que pagar más por un servicio básico como la salud?

¿Realmente es de aquí de donde hay que recaudar?

Tampoco se quejó nadie del paso del 8 al 21 % de IVA en temas como las gafas graduadas, ¿Es un lujo poder ver o es un elemento imprescindible para la vida?
pirates
01/10/2012
09:48
Hi algú més que es vulgui afegir al carro de xupar de les medecines?
PROU
28/09/2012
20:56
que más da Madrid que Barcelona si al final pagamos los de siempre.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.