0 comentaris
19:52
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
La URV, la UPC i l’Institut Guttmann desenvolupen una plataforma de neuro-rehabilitació per Internet
  
esquema del sistema, i la reproducció de la pàgina d’accés a l’aplicació i un exemple d’exercici
El grup de recerca d'Arquitectures i Serveis Telemàtics (AST) del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV ha desenvolupat la plataforma PREVIRNEC en el context d'un projecte d'investigació amb l’Institut Guttmann i el Centre d'Investigació en Enginyeria Biomèdica (CREB) de la UPC.

PREVIRNEC és un nou sistema de neuro-rehabilitació que funciona a través d'Internet i permet tractar problemes d'atenció, memòria i diverses disfuncions neuro-cognitives. Mitjançant aquest sistema, terapeutes experts de l’Institut Guttmann poden assignar plans de tasques concretes als seus pacients a través d'Internet i observar la seva evolució. Això permet pautar tractaments que s'adapten a l'evolució del pacient sense necessitat de la presència física del terapeuta.

El desenvolupament de la plataforma informàtica del projecte, ha estat coordinada a la URV pels professors Maria Ferré i Pedro García. S'ha dissenyat un planificador automatitzat de tasques, un sistema que permet adaptar el grau de dificultat de les tasques als resultats que va obtenint cada pacient de forma individualitzada. Aquesta plataforma consta d'una aplicació client que utilitzen els pacients des de casa o des de l'hospital que es connecta a través d'Internet a un servidor en l’Institut Gutmmann. Tota l'arquitectura de la xarxa informàtica ha estat dissenyada i desenvolupada des del grup d'investigació de la URV.

El sistema s'ha provat amb èxit amb pacients en l’Institut Guttmann, i ara s'està començant a estendre per diversos centres hospitalaris. Més concretament, està en fase de proves en el Centre Sociosanitari Francolí de Tarragona i s'està implantant a Igualada. L’Institut Guttmann planteja estendre el seu ús a altres deu centres hospitalaris en els pròxims mesos. En cada centre hi ha diversos ordinadors amb el sistema PREVIRNEC i tots ells es connecten remotament al servidor de l’Institut Guttmann on els terapeutes segueixen els tractaments personalitzats. A més el projecte pretén que els pacients puguin connectar-se en un futur des de casa amb els seus propis ordinadors o fins i tot amb dispositius mòbils.

El sistema va molt més allà dels coneguts "brain trainer" o assistents personals que s'han popularitzat recentment. Compte amb un ampli conjunt de tasques i jocs adaptats a cada problema (atenció, memòria, ...) dissenyats per un equip d'investigadors multidisciplinar. En ell participen el Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB), de la UPC, que s'ha encarregat del programari 3D, i l'equip del Institut Guttmann, hospital de referència en neuro-rehabilitació que aporta els coneixements neuropsicològics i terapèutics. El projecte pretén complementar les necessitats terapèutiques dels pacients amb dany cerebral adquirit amb l’ajuda d’ aplicacions informàtiques que afavoreixin la rehabilitació de les funcions cognitives afectades mitjançant situacions quotidianes de la vida real en un món virtual.


Com resultat de l'èxit de la plataforma s'ha creat un consorci format per empreses tecnològiques com Vodafone, institucions com la Fundació Institut Català de l'Envelliment i grups d'investigació de les universitats URV, UPM i UPC. Aquest consorci ha obtingut finançament del Ministeri d'Indústria Turisme i Comerç en un projecte Avança I+D de tres anys que permetrà estendre l'entorn i aplicar-lo a diversos àmbits.
Redacció TT - 04/12/2008 - 19:52h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.