El Grup de Treball de Defensa de la Sanitat segueix reivindicant un model sanitari 100% públic
  
El Grup de Treball de Defensa per la Sanitat Pública de Tarragona ha fet aquest dimarts al hall de l’Hospital Joan XXIII, per sisè any consecutiu coincidint amb l’estiu, el balanç del darrer any respecte la lluita per la sanitat pública a Tarragona i al “Camp”.

"El goteig constant de la destrucció del nostre sistema sanitari ve de lluny com ve de lluny el negoci brut que fan de les nostres vides.
Els diferents governs utilitzen l’excusa de la crisi com excusa per retallar i introduir la privatització en el model sanitari.

Tot plegat ens ha portat a augmentar les llistes d’espera quirúrgiques, per visites a especialistes i per proves diagnòstiques, el tancament de llits, la reducció del servei d’ambulàncies, la reducció de Primària i tancament i reducció dels serveis d’urgències de la Primària.

Com més es redueix la despesa pública en Sanitat va creixent més la sanitat privada. El Departament de Salut fa compres assistencials al sector privat mitjançant els concerts, cas de Tarragona Xarxa Santa Tecla.

Hem de posar en el centre del Sistema de Salut i Serveis Socials els determinants de la salut (econòmics, culturals, de gènere, ambientals, laborals ...); així com l’atenció assistencial tant als hospitals com a la Primària (CAPs) i Comunitària.

És per això que el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública defensem un únic sistema sanitari 100% públic (de titularitat, provisió i gestió) que aturi la transferència de diners públics a intermediaris.

Com cada estiu als nostres hospitals es tancaran llits, perquè el Departament de Salut de la Generalitat prefereix estalviar-se diners que cobrir les baixes per vacances del personal sanitari, malgrat que és evident que ni les malalties ni l’activitat hospitalària no fan vacances.

I el greu del cas és que, de mica en mica, anem assumint que a l’estiu hi hagi tancament de llits, i que allò que es posi damunt la taula sigui l’estadística d’un any a l’altre. L’any 2010 hi havia una dotació estructural de 393 llits, avui tenim uns 100 llits menys i Joan XXIII ha perdut uns 200 treballadors i treballadores.

Una conseqüència negativa del tancament de llits és la massificació en els serveis d’urgències, obligant als professionals a treballar en moltes ocasions en zones no habilitades per això, com els corredors, i l’efecte dominó que això suposa: aquest pacient està en terreny de ningú, no és un malalt d’urgències perquè l’han donat d’alta d’aquest servei per passar-lo a hospitalització; per tant, als professionals d’urgències els hi toca doble tasca: atendre als pacients pròpiament d’urgències i els que van a hospitalització en espera de llit.

Per altra banda aquests pacients no són atesos en la unitat corresponent a la seva patologia, la qual cosa deteriora la qualitat de l’assistència rebuda. I si es dona el cas que han d’obrir llits tancats, és un desori perquè aleshores els han de dotar del personal i material necessari per a la patologia concreta. De vegades han de posar pacients a entremitjos (espai entre la UCI i la planta) o reanimació (espai dedicat als acabats de sortir de quiròfan).

La massificació al servei d’urgències provoca que hi hagi efectes col•laterals en altres serveis o unitats, com manteniment, cuina, banc de sang, laboratori, Rx ...

El tancament de quiròfans també suposa allargar les llistes d’espera. Creiem que els quiròfans no s’haurien de tancar mai, haurien de funcionar les 24 hores dels 365 dies l’any. L’excusa que no hi ha professionals és falsa: si oferissin als professionals bones condicions laborals, i es prohibís el doble sou per treballar a altres llocs,... “otro gallo cantaría”.

Els treballadors i treballadores es veuen desbordats i al límit. El que no ens ofereixen són les dades de les baixes per malaltia, però les persones professionals dels diversos serveis ens diuen que són molt altes: estrès, ansietat, depressió,... són algunes de les patologies, entre d’altres causes. Tot i això, també hem de dir que gràcies a aquestes professionals la sanitat tira endavant.

Les dades que disposem com a Grup de Treball són les següents.
Durant la roda de premsa hem informat que hi havia 136 llits tancats a tot el Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, però amb posterioritat a la roda de premsa els nostres contactes a l’Hospital St. Joan de Reus ens confirmen que la dada del seu centre és superior a la que teníem. El què suposa que la dada total és de 161 llits tancats.
Dada que suposa un 12’7% de llits tancats en contra de l’11% que havíem donat aquest matí.

Tenim coneixement que a l’Hospital Joan XXIII hi ha 1 quiròfan tancat, la CMA (Cirurgia major ambulatòria) funciona només al 50%; i els serveis que fan programes específics com el de «conductes addictives» resten tancats de juliol a setembre.

Realment són dades inferiors a les d’anys anteriors, però no suficients ni justificables; ja que insistim en que l’assistència ha de ser les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. La sanitat no pot estar supeditada en mesures d’estalvi ni en l’optimització de recursos que suposa la desatenció de la població.

És per aquest motiu que aquest 13 d’agost hem sortit una vegada més a defensar la Sanitat Pública, perquè la defensa de la sanitat pública no fa vacances com tampoc ho fan les malalties".
Redacció TT - 14/08/2019 - 00:00h
Jordi Ferré
14/08/2019
13:17
La lista de espera MATEN a los de casa señora Estrada? En cambio tenemos a los EX MENAS cobrando mas de 600 Euros al Mes, pisos tutelares etc.etc.Y nuestros abuelos padres esperando camas centros y la Dependencia.Nos puede dar una explicaion del abandono de los de casa? Salut!!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.