0 comentaris
18:06
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
L'Hospital Joan XXIII, centre de referència per a la valoració i tractament dels pacients de codi ictus
  
L’Hospital Universitari Joan XXIII, l’any 2019, va valorar 450 codi ictus, es van realitzar 97 tractaments trombolítics i es van derivar 70 pacients per tractament endovascular urgent (l’anomenada trombectomia). Aquestes dades converteixen l’Hospital Joan XXIII en el 5é centre de Catalunya de referència de codi ictus i tractaments trombolítics i el primer en nombre de derivacions per a trombectomia.

L’Ictus isquèmic, que s’origina per un trombe que oclueix una part de la circulació cerebral, té tres tractaments possibles: la trombòlisi endovenosa, àmpliament difosa però amb un marge de temps molt estret per a la seva aplicació de 4’5h, cosa que limita el seu ús; el tractament endovascular o trombectomia mecànica, que permet l’extracció del trombe a través d’un catèter; i el maneig especialitzat en Unitats d’Ictus.

Aquest any 2020, en línia amb els objectius del Pla Director de MVCC del Departament de Salut, el Servei de Neurologia de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i la Regió Sanitària, han impulsat el desenvolupament del tractament endovascular de l’ictus a la província de Tarragona. Aquest procediment d’alta complexitat ha permès millorar el pronòstic dels pacients afectats, disminuint de manera notable tant la discapacitat com la mortalitat d’aquesta malaltia.

La creació d’aquest equip multidisciplinari involucra professionals de la radiologia intervencionista, infermeria especialitzada, anestèsia i neurologia, així com urgències de l’HJ23 i el SEM. Gràcies al treball en equip entre els hospitals de Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i l’Hospital de Bellvitge, la trombectomia mecànica ja és una realitat a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona.

Una cursa contrarellotge és vital per iniciar el tractament de l’ictus. La trombectomia mecànica, el tractament més revolucionari en els últims anys, altament efectiu per evitar seqüeles greus i permanents, s’ha de començar al més aviat possible. Això implica que els hospitals on es realitza aquest tractament han d’estar repartitsper tot el territori català, de forma equitativa, perquè els pacients hi puguin arribar al més aviat possible.

L’ictus és una patologia greu que afecta tant a gent d’edat avançada com a gent jove, representa la segona causa de mort i la primera de discapacitat en el nostre entorn. Actualment és una malaltia tractable gràcies als avenços dels darrers anys en el seu maneig a les Unitats d’Ictus especialitzades i als tractaments de reperfusió urgents.

Per poder arribar a temps als hospitals designats és fonamental el reconeixement dels símptomes de l’Ictus i avisar al servei d’emergències (SEM 112) per poder activar el codi ictus. Sospitarem un ictus quan una persona de sobte no parla bé, se li desvia la boca i no pot moure adequadament el braç i/o la cama d’un costat. Amb l’acrònim RAPID, ens permet recordar que si es devia la boca al Riure, no podem Aixecar braç o la cama, hem de pensar en un Ictus i hem d’avisar “de pressa” al 112.

Per combatre l’ictus també és fonamental fer una adequada prevenció amb un control dels factors de risc vascular com la hipertensió arterial, la diabetis i el colesterol i mantenir un estil de vida saludable. La dieta mediterrània juntament amb una activitat física moderada com un passeig de 30 minuts a 1 hora de duració han demostrat disminuir les probabilitats de patir un ictus.

“No abaixem la guàrdia” és el lema del Dia Mundial de l’Ictus però cal recordar-lo cada dia de l’any.
Redacció TT - 29/10/2020 - 18:06h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.