0 comentaris
16:57
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
L'IES Comte de Rius, de Tarragona, és un dels cinc instituts catalans que compartiran aprenentatge electrònic (e-learning) i recursos didàctics gràcies al projecte Laborem
El projecte Laborem es desenvoluparà gràcies al conveni que han signat el Departament d’Educació i l’empresa Schneider Electric
  
El projecte Laborem neix gràcies al conveni que avui han signat el director general d'Ensenyaments Professionals, Artístics i Especialitzats, Josep Francí, i el director general d’Schneider Electric España, S.A., Enrique Valer.

Es tracta d’un projecte que facilitarà la formació electrònica (e-learning), que permetrà que els IES puguin compartir tecnologia i recursos didàctics. Per això, primer es crearà una xarxa de comunicació informàtica, en la qual ja es treballa, que utilitzarà la plataforma que el Departament d’Educació disposa a l’Institut Obert de Catalunya per fer la formació a distància, perquè tots els centres que participin al projecte hi puguin accedir a distància, per via telemàtica.

Cada IES elaborarà dos o tres projectes, que informatitzarà i enviarà a la plataforma de l’IOC perquè tots els centres que estiguin connectats a aquesta xarxa hi puguin accedir. Això permetrà, als centres, compartir experiències educatives i, a l’alumnat, fer les pràctiques amb una oferta més àmplia de recursos, ja que podran accedir als altres centres i utilitzar-ne els projectes i tecnologies si ho necessiten.

Alguns exemples de projectes en què els centres treballen, i que estaran disponibles en aquesta xarxa informàtica, són:
• Control d’accessos a un pàrquing: El projecte reprodueix un aparcament públic de vehicles automatitzat. Aquest pàrquing es podrà controlar remotament, també pel que fa a l’ocupació de places, amb indicadors lluminosos a cada plaça, visualitzadors amb el nombre de places lliures, control de semàfors d’entrada i de sortida de vehicles i control d’elements de seguretat, com alarmes i ventilació.
• Instal•lació domòtica. Permetrà controlar remotament una instal•lació domòtica encarregada de gestionar l’energia, la seguretat i el confort d’un habitatge.
• Control de qualitat intel•ligent. Reprodueix un sistema industrial totalment automatitzat i controlat remotament que permetrà controlar la qualitat dels productes fabricats, amb lectura i escriptura de dades, mitjançant un sistema de radiofreqüència.
Des d’avui i durant el termini d’un any, els cinc IES seleccionats estaran interconnectats i provaran la xarxa que s’ha creat, amb els equipaments específics i la col•laboració de l'empresa Schneider Electric España. L’objectiu és que quan finalitzi aquest termini (el curs vinent) tots els IES públics catalans que ho desitgin es connectin a aquesta xarxa per compartir recursos i experiències.

Els cinc IES seleccionats per iniciar el projecte Laborem són:

• L'IES Josep Vallverdú, de les Borges Blanques
• L'IES Palau Ausit, de Ripollet
• L'IES Lacetània, de Manresa
• L'IES Comte de Rius, de Tarragona
• L’Institut Obert de Catalunya (IOC)

Podran accedir al projecte Laborem tots els IES de la xarxa pública de Catalunya que imparteixen cicles de grau mitjà i superior relacionats amb l’automatització. Concretament, els IES que imparteixen cicles formatius de les famílies professionals d'electricitat i electrònica, manteniment i serveis a la producció. Aquests centres necessiten disposar d’equipaments actualitzats perquè els estudiants que fan pràctiques es familiaritzin amb les tecnologies que s’utilitzen en aquest sector. A Catalunya, hi ha més d’11.000 alumnes que estudien aquests cicles.

Compromisos del conveni

A continuació detallem els compromisos que han adquirit cadascuna de les parts signants del conveni:

Departament d’Educació:

• Dissenyarà i desenvoluparà, amb la col•laboració d’SchneiderElectric, el sistema de gestió telemàtica de reserves, controls d’accés i altres paràmetres del projecte, sobre la plataforma que el Departament d’Educació disposa a l’IOC per fer la formació a distància.
• Posarà a disposició d’Schneider Electric el sistema de gestió perquè pugui ser utilitzat en la formació pròpia que desenvolupi l’empresa, així com per oferir-lo com un servei més a la resta de la comunitat educativa.
• Els centres docents elaboraran un mínim de cinc maquetes didàctiques amb el material subministrat per Schneider Electric i desenvoluparan, per a cada maqueta, un mínim de deu pràctiques. La posada en funcionament de les maquetes i l'elaboració de les pràctiques s'encarregaran al professorat de cada centre.
• Promourà, amb la col•laboració d’Schneider Electric, el disseny i elaboració d’un model didàctic de formació electrònica (e-learning), elaborat per l'IOC i la resta de centres.
Empresa Schneider:

• Aportarà el material de totes les maquetes als cinc centres seleccionats i també les càmeres i altre material necessari per a la visualització i gravació. Aquest material ha de ser tecnològicament actualitzat, testat i pertinent als objectius del projecte.
• També aportarà, als cinc centres, el programari de laboratori necessari per desenvolupar i utilitzar didàcticament les maquetes i les pràctiques associades.
• Oferirà, als centres esmentats, la possibilitat d'adquirir, pel procediment administratiu establert i durant la vigència d'aquest acord, el material esmentat en el punt anterior que sigui vigent en el catàleg de productes comercialitzats en el moment de la signatura d’aquest conveni, amb un descompte del 65%.
• En cas que el material del grup Schneider Electric no s’adeqüi a les condicions tècniques i d’ús del projecte Laborem, l’empresa —conjuntament amb el professorat dels IES participants— buscaran els materials més adequats en el mercat, les despeses dels quals es compartiran al 50% entre l'empresa i els centres docents.
• Cobrirà el 50% del cost de l'enginyeria per construir determinades parts de les maquetes i també la coordinació i contractació dels proveïdors (els centres docents cobriran el 50% restant).
• Així mateix, oferirà la formació necessària al professorat dels IES participants per desenvolupar el projecte. Aquesta formació serà reconeguda pel Departament d'Educació en el Pla de formació permanent del professorat.
• Col•laborarà en la formació permanent del professorat de formació professional i en possibilitarà l’accés, de forma gratuïta, als plans de formació continua de l'empresa.
• Així mateix, facilitarà estades formatives de professors dels IES participants a les seves instal•lacions, d'acord amb el procediment legalment establert i segons el projecte que, en cada cas, sigui consensuat entre el professorat, la direcció del centre docent i l'empresa.

Xarxes compartides

El projecte Laborem s’emmarca dins la política del Departament d’educació de fomentar l’ús de les xarxes compartides, és a dir, que els centres educatius puguin aprendre i avançar compartint les seves experiències.

De fet, aquest és un dels aspectes que recull la nova Llei d’educació (LEC), que s’està tramitant al Parlament de Catalunya. El nou currículum se centra en les competències bàsiques per integrar els diferents aprenentatges impulsant la transversalitat de coneixements. Des d'aquest entorn, es vol mostrar models innovadors de treball a l'aula que poden contribuir a difondre les noves línies del currículum, estimular la reflexió sobre la pràctica docent i facilitar l'intercanvi d'experiències.

Per assolir aquest objectiu, la Llei dota d’autonomia els centres educatius. Aquesta mesura, entre d’altres que es puguin adoptar, té el propòsit de flexibilitzar el sistema i possibilitar la creació de xarxes d’escoles unides per a projectes comuns i compromeses en la millora sistemàtica de l’educació en un territori concret. Implica també l’acceptació de la diversitat de centres i el rebuig de la uniformitat com a valor del sistema educatiu.
Redacció TT - 15/12/2008 - 16:57h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.