Al juliol s'iniciarà la recerca del Temple d’August
Les excavacions arqueològiques al subsòl de la Catedral de Tarragona duraran un mes
  
A principis del mes de juliol s’iniciaran les excavacions arqueològiques al subsòl de la Catedral de Tarragona a partir d’un sondeig a l’interior de la nau central per detectar les estructures del possible Temple d’August. Les intervencions arqueològiques duraran un mes i es realitzaran al mateix temps en que es desenvolupen les obres de restauració de l’interior de la Catedral.

El subsòl de la Catedral pot conservar, segons els indicis arqueològics actuals, vestigis dels edificis de culte anteriors a la construcció de la Seu medieval que poden estar relacionats amb el culte a l’emperador romà o bé amb la seu episcopal visigoda. Al 2007 es va realitzar una prospecció geofísica que evidencia que la construcció de la Seu medieval no va comportar el rebaix absolut dels elements precedents fins arribar a la roca. Per tant, es presumeix la presència d’estratigrafia arqueològica entre les naus centrals i laterals, així com entre la nau central i l’entrada al temple medieval. En aquest sentit és un fet atendible la presència d’un temple de culte imperial a l’eix axial de la Catedral.

Davant aquest fet, el Capítol de Catedral, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i la Conselleria de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona han signat aquest divendres un acord per la realització d’aquesta primera actuació arqueològica, formalitzant també la intenció de les tres institucions de portar a terme la publicació dels treballs realitzats. Els arqueòlegs Andreu Muñoz del Capítol de la Catedral, Josep M. Macias de l’ICAC i Imma Teixell de l’Ajuntament seran els coordinadors de les excavacions.

L’actuació consistirà en la realització d’un sondeig rectangular a l’eix axial de la Catedral que a la vegada, reprodueix els eixos axials del possible Temple d’August i del recinte sacre del Concilium Provinciae. La superfície d’excavació se situarà entorn els 25 metres quadrats.

La consellera de Patrimoni, Rosa Rossell, ha explicat que esperen trobar les fonamentacions del Temple d’August “com a mínim” i així conèixer més sobre la Tarraco Romana. També ha manifestat que la Revista Sapiens penjarà a la seva web de manera setmanal totes les explicacions sobre les tasques que es realitzin. A banda, el projecte tindrà les seves publicacions posteriors i es realitzaran jornades de portes obertes.

Per la seva part, la Dra. Isabel Rodà, directora de l’ICAC, ha manifestat que era un dia històric perquè s’inicia un capítol nou en la història de Tarraco, tot destacant l’entesa institucional per poder saber què hi ha al subsòl de la Catedral i poder descobrir si realment és el Temple d’August, un dels edificis més emblemàtics que va situar Tarragona com la capital de l’Imperi Romà.
Pili Domínguez - 11/06/2010 - 15:04h
jo
14/06/2010
13:30
El tema de les columnes del temple d'August, ho expliquen els guies turistics de Itinere, en concret ho vaig sentir d'un tal Jordi que també explicava que els dies de S. Magi i S. Tecla coincideixen amn els de la mort i naixament d'August, cosa que ho va confirmar un catedràtic de Córdoba en una conferencia a la Caixaforum aquest ivern ( jo pensava era una invenció.)
A més segons el guia Jordi, existia una factura d'un comerciant de Reus, que si no es demostre altre cosa la debia "fotre" de les restes.
xavi
13/06/2010
23:40
Vaig llegir en un diari que hi havia gent d ela part alta que recirdava haver jugat de petits per túnels que conduïen a aquest vesitigs del temple, en sabeu res d'això? Algú m'ho podria cinfirmar o és una llegenda urbana?
anonim
13/06/2010
15:01
Us referiu als capitells de les pilastres de la façana, o a les columnes de la porta?. D´on provenien?.
Ho trobo molt interesant, i a Google no he trobat res.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.