0 comentaris
17:17
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
El Port inicia les obres del Camí de Ronda de la zona del Cap Salou
  
Aquesta setmana han començat les obres per l’adequació del camí de ronda de la zona del Cap Salou que es troben dins dels terrenys de la seva propietat. Les tasques que s’estan duent a terme aquests primers dies son d’enderroc dels elements antics, com tanques o murs, que seran reemplaçats en les properes setmanes.

En aquesta primera intervenció, realitzada en la part de camí de ronda que es troba dins dels terrenys propietat de l’Autoritat Portuària de Tarragona, es desmuntarà la primera tanca que delimita el camí i que es troba totalment degradada pel pas del temps. Els pals de formigó i malla de que compta aquesta tanca serà el primer element a canviar en una intervenció que continuarà un cop començat l’any nou.

Amb una inversió de 86.000 euros (IVA exclòs) i un i un termini d’execució de 2 mesos, aquestes obres formen part de les accions que el Port de Tarragona realitza en el marc de les polítiques de Port Ciutat amb els municipis en els quals el Port hi desenvolupa la seva activitat. L’actuació que ara comença millorarà els 1,250 quilòmetres d’itinerari del litoral de la Costa Daurada.

Amb aquesta inversió l’APT posa en valor un espai natural inclòs dins del seu domini que permetrà facilitar les passejades pel camí de ronda del Cap de Salou de forma segura, des de la Bateria de La Talaia, vestigi de la Guerra Civil, a prop del carrer Glorieta Cap de Salou fins el carrer del Vaporet, al límit amb la Pineda (Vila-seca).

Una millora en totes les zones

Les obres d’adequació del Camí de Ronda es realitzaran, principalment, en tres zones del Cap de Salou: la primera part, més propera a l’interior Cap Salou, una zona boscosa on el desnivell és més alt; en segon lloc, en el pas per la zona alta de l’antic front de voladura de la pedrera i, en tercer lloc i últim, el tram entre la pedrera i l’espai adjacent a la platja de la Pineda (Vila-Seca).

A la primera zona, on la cota és més elevada i la vegetació és prou espessa per delimitar el pas dels vianants, es col.locarà un tram de barana de fusta per habilitar 2 miradors i s’instal.laran cartells d'advertència de perill de caiguda en punts concrets del recorregut propers al penya-segat.

La zona alta de la pedrera ja es troba protegida davant de caigudes fortuïtes, no obstant es reforçaran diversos punts que puguin representar perill. I, a més, es col.locaran diferents trams de barana de fusta a mode de mirador en 5 punts del recorregut que transcorre per la part alta de la pedrera.

Una cop passat el tram de la pedrera, la zona presenta un vial pavimentat. En aquest tram es condicionarà un nou camí entre aquest vial i el límit de la propietat de l’APT. Per obrir aquest nou camí, es desbrossarà el terreny en forma d’un traçat sinuós i imitant els camins naturals, procurant minimitzar l’impacte en la vegetació ja existent. El nou pas es tancarà lateralment amb una tanca paral.lela seguint el límit que marca el vial destinat al pas de vehicles de servei del Port.

Finalment, s'obrirà un accés públic a la tanca ja existent en l'inici de el camí al carrer del Vaporet (Salou) que es protegirà amb pilones per tal que els vehicles no puguin estacionar- hi, assegurant el lliure accés al Camí de Ronda.

El Port, compromès amb el territori


En l’any 2014, el Port de Tarragona ja va arribar a un acord amb l’Ajuntament de Salou per condicionar un altre espai de domini portuari, a la zona del Far de Salou, per tal que es pogués integrar dins el recorregut històric i natural del Camí de Ronda i com a un nou actiu important de la ruta. L’obra va representar l'obertura del recinte del mirador de Cap Salou a tot el públic, en un recorregut de 300 metres de camí, així com garantir la total accessibilitat per a que els visitants puguin gaudir de l'entorn i les vistes privilegiades. L'obra va consistir en la construcció d'un recorregut per a vianants, amb un estudi previ de preservació de la vegetació autòctona i l'orografia dels penya-segats.

La recuperació dels camins de ronda retorna la possibilitat de passejar pel litoral per punts que antigament eren utilitzats per a la vigilància de la costa, per contrabandistes o per pescadors. Aquests camins complien funcions bàsiques com comunicar les diferents poblacions, platges i cales del litoral, advertir dels perills procedents de la mar i accedir a llocs aïllats, com fars o fortificacions.

El nom de “camí de ronda” es va popularitzar durant el segle XIX i XX, sobretot perquè era el camí que utilitzaven els carrabiners i guàrdia civil per fer “la ronda” i controlar les activitats il•legals de contraban que es realitzaven a la costa. Però, no va ser fins al segle XX que els camins de ronda van ser considerats espais turístics. Avui dia, els camins de ronda s’han convertit en un recurs turístic amb una gran capacitat d’atracció de visitants i turistes. La contemplació del paisatge litoral, l’aproximació a la vegetació i a la fauna, el descobriment de les formes capricioses de la costa en contacte amb la mar, les passejades tranquil.les sentint les ones picant a les roques, els penya-segats i els passos elevats... contribueixen a fer dels camins de ronda una oferta de senders sense igual per a públics sensibles amb la qualitat de l’entorn i a la preservació del paisatge.
Redacció TT - 21/12/2021 - 17:17h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.