Josep Maria Garreta: “És impossible que l’edifici del Port tingui aluminosi”
  
Fotografia de TotTarragona
Fotografia de TotTarragona
L’arquitecte que va dissenyar l’antiga seu de l’Autoritat Portuària, Josep Maria Garreta, en manifestacions a TT ha assegurat que “és impossible que l’edifici tingui aluminosi”. I és que segons ha explicat, quan es va construir a mitjans de la dècada dels 70, el ciment aluminós estava prohibit i els requeriments tècnics van ser molt rigorosos. A més, l’edifici és d’estructura de formigó i les deficiències que podria patir per l’agressió de l’ambient marí seria a la part de formigó vist, no a l’estructura interior, per tant considera que l’aluminosi és una “excusa” que justifica el seu enderrocament per les connotacions mediàtiques que té.

Garreta ha explicat també que el valor que els tècnics del Port han posat a la rehabilitació –ascendeix a 9,5 milions d’euros- és molt excessiu. “Aquests milions repartits entre els 4.350 metres quadrats que té, surt a 2.300 euros per metre quadrat, que és el doble que costaria una edificació normal”. Pensa que per arribar a aquestes xifres hauria d’existir una raó més “gran del que diuen”, com per exemple, segons l’arquitecte, que existís una falla de grans dimensions o que es descobrissin que el ferro fos una falsificació.

“Hi ha una total falta de transparència, descarto que l’enderrocament sigui només per la rehabilitació sinó que darrera està la intenció de reutilitzar els terrenys”, ha dit l’arquitecte. “El valor objectiu del solar és de 10 milions d’euros i segons informacions que han anat sorgint volen que l’espai esdevingui un complex turístic amb un hotel de luxe”. Garreta ha afegit que “es tracta d’una política de fets consumats que provoca malestar i que hauria de desfer el Port. A més, l’Ajuntament ha dit sempre que sigui el Port qui decideixi i Ballesteros que un complex turístic ja li estava bé, però aquí no s’ha tingut en compte el valor patrimonial de l’edifici”.

El pare de la fins a fa poc seu de l’APT creu necessari que els ciutadans aixequin la seva veu per posar de manifest, no el valor patrimonial sinó el dret de defensar el seu patrimoni arquitectònic, “no es pot despatxar amb una decisió del Port”.

En aquest sentit, la campanya endegada per TT al facebook per salvar l’emblemàtic edifici ja gairebé assoleix els 2.000 adherits en només dues setmanes i escac de vida. Garreta es mostra content i agraït pel fet que algú es mogui ja que “a títol personal no puc ser imparcial ja que és una obra meva i són els tarragonins qui ho han de defensar, això s’ha d’aturar”, ha conclòs.

Per la seva part, segons ha pogut saber TT, el Col•legi d’Arquitectes ha sol•licitat una visita guiada a les dependències del Port i de moment no ha rebut cap resposta de l’APT.
Redacció TT - 17/09/2010 - 11:29h
SERRALLENC a sr. Paleta
29/09/2010
00:24
Miri sr. Paleta el que sí està clar es que algú i per algunes raons que vostè ja sap, ha decidit encarregar el projecte d'enderroc. Almenys i encara que sigui per guardar les aparences voldria pensar que abans de decidir unilateralment i sense cap tipus de transparencia l'enderroc, hauran calculat detalladament quines son amb exactitud les patologies de l'edifici i el cost d'aquestes.
Si vostè no disposa d'aquesta informació li suggereixo que li demani al sr.Burgasé els informes que ha encarregat l'autoritat portuària per tal de justificar tant monumental animalada!
I per cert tanta i tanta por els fa saber l'opinió dels Tarragonins? No es tracta d'un edifici públic? i el dret democràtic?
PALETA
27/09/2010
12:37
Sr. Buqueras: No ho sabia però si vostè com diuen és aparellador ens pot dir encara que sigui aproximadament; quant val restaurar tota la façana, que és de formigó vist esquerdat i recuperar el ferro rovellat de l'armadura? A més dels metres útils que té l'edifici descomptat les escales i l'ascensor i el passadís que les envolta? Així alguns entendríem millor si val la pena o no mantenir l’edifici segons criteri pràctic, no cultural ni romàntic, és clar.
Josep Maria Buqueras
25/09/2010
23:41
Tots els edificis necessiten un manteniment i poden canviar els seus usos, si la normativa urbanística ho permet. Tothom ja sabem què signifiquen la revisions ITV dels cotxes. La cultura de la Inspecció Técnica de l'Edifici/ITE encara no ha arribat, ja arribarà. Tots els edificis necessiten revisions periòdiques`. En qualsevol cas, l'edifici de l'Autoritat Portuària de Josep Maria Garreta es té què salvar, l'hem de salvar entre tots. Tarragona no es pot permetre aquest error. Ja s'han perdut altres edificis molt importants del patrimoni arquitectònic de la ciutat: Teatre Principal, Rambla Nova, nº 1 ("la dinamita"/Casa Güell), Mas Vallvé, Cases Marsol i Ventosa, entre altres.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.