El Govern català retalla els concerts en Salut, Educació i Acció Social i apuja els impostos del patrimoni i matriculació de vehicles
Reducció esglaonada del sou dels funcionaris d’entre el 0 i el 7% i del 15% del President i Consellers
  
Fotografia: Jordi Bedmar
El Govern ha aprovat aquest dissabte, en una sessió extraordinària del Consell Executiu, el Decret de mesures urgents de contenció de la despesa i en matèria fiscal per a la reducció del dèficit públic.

Les mesures han de contribuir al compliment del Programa d’Estabilitat 2009-2013 dissenyat pel Govern central, que obliga les comunitats autònomes a situar el seu dèficit en l’1,1% del seu PIB, i s’insereixen en el marc del Pacte d’Estabilitat i Creixement de la Unió Europea, que preveu un procés de recuperació dels equilibris de les finances públiques un cop ha començat a remetre la crisi econòmica en l’àmbit internacional.

Les mesures que s’inclouen en aquest decret suposen un ajust en la despesa de personal. La reducció de les retribucions del personal funcionari, estatutari i laboral serà d’un 5% de mitjana. La dels alts càrrecs de l’administració serà d’un 15% pel president i pels consellers, d’un 10% pels secretaris generals i d’un 8% pels directors generals i assimilats. L’ajustament de la despesa també es farà mitjançant un decrement de concerts i convenis.

A més a més es modifiquen tres figures impositives: l’impost de Transmissions Patrimonials, que passa del 7% al 8% (excepte la compravenda de pisos de protecció oficial); l’impost d’Actes Jurídics Documentats, que passa de l’1% a l’1,2%, i l’impost de matriculació per als vehicles més contaminants, que queda fixat en el 16%.

A més, el Govern també ha aprovat un acord per encarregar al departament d’Economia i Finances l’elaboració d’un avantprojecte de llei per gravar de forma progressiva les rendes més altes.

Vídeo del conseller Castells
Durant la roda de premsa posterior al consell de Govern, el conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha destacat que amb les mesures aprovades avui “Catalunya estarà al capdavant de la recuperació econòmica d’Espanya”

Segons ha explicat Castells, el decret aprovat avui respon a la necessitat de fer ajustaments “seriosos, justos i ben repartits” i reformes “per tornar a créixer” i per consolidar les prestacions de l’Estat del Benestar que són competència de la Generalitat de Catalunya. “Si no fem aquests ajustaments, si mantenim el dèficit elevat, entrarem en una etapa d’estancament en què cada vegada serem més pobres”, ha alertat el conseller.

En aquest sentit, Castells ha considerat que les mesures de reducció del dèficit suposen uns “sacrificis dolorosos de fer i de demanar”, però totalment “necessaris”. “Hem adoptat unes mesures que ens hagués agradat estalviar-nos perquè la situació econòmica fos diferent, però donada la situació les hem d’adoptar. Demanem als ciutadans que entenguin que val la pena fer el sacrificis, posar el millor de nosaltres, perquè tots sortirem guanyant i mantindrem la sostenibilitat i la prosperitat del país”, ha conclòs Castells.

El decret llei aprovat avui és un dels tres blocs de mesures que el Govern prendrà per reduir el dèficit. El segon, que s’aprovarà en la propera reunió del Consell Executiu, farà referència a l’impacte del pla d’austeritat en les inversions i en el ritme de desplegament de determinats serveis i programes de despesa, així com les mesures de simplificació del sector públic. Finalment, el tercer bloc correspon a l’elaboració d’un avantprojecte de llei per gravar de forma progressiva les rendes més altes.
Redacció TT - 29/05/2010 - 15:17h
que no decaiga
31/05/2010
10:55
Más impuestos para los de bien vivir
Marujita
29/05/2010
21:46
y olé!
Eduardo Manostijeras
29/05/2010
20:26
Retalls, baixades, "despilfarros por doquier", atur, misèria, indigència, "derroches a gogó", immigració descontrolada, conflictes, desafecció, ruptura, desànim, desconfiança.

Caram amb el progressisme. Quins panteres!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.