Justícia construirà al carrer Pont i Gol un nou centre penitenciari obert
Amb aquesta construcció l'antiga presó quedarà alliberada
  
El Departament de Justícia construirà un nou equipament penitenciari a la ciutat de Tarragona. Serà un centre obert expressament dissenyat per al tractament dels interns en règim de tercer grau, que actualment compleixen condemna a l’antiga presó de la ciutat. Les obres començaran el 2018 i duraran un any i mig. Està previst que el nou centre obert entri en funcionament a finals de 2019.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha explicat que la construcció del nou centre obert i el tancament de l’antiga presó són “un pas necessari perquè el Fòrum de la Justícia pugui ser una realitat més endavant”. En aquest sentit, el Departament “estudia si el valor del solar pot contribuir a la viabilitat del Fòrum de la Justícia”. Mundó també ha recordat que aquesta nova inversió “completarà l’actualització dels principals equipaments penitenciaris de Tarragona”, una demarcació que ja disposa del de Mas d’Enric, inaugurat recentment.

El conseller ho ha afirmat aquest divendres des del solar de la Generalitat on es construirà el nou centre obert, situat al carrer Arquebisbe Pont i Gol, al costat de la comissaria de la Guàrdia Urbana i la comandància de la Guàrdia Civil.

Tancament definitiu de l’antiga presó
L’antiga presó de Tarragona es va convertir en un centre obert a finals de 2015, coincidint amb el trasllat de tots els interns en règim de primer i segon grau al Centre Penitenciari Mas d’Enric (el Catllar), el més modern de Catalunya.

Les instal•lacions de la presó de Tarragona, situades a l’avinguda de l’Argentina, estaran destinades a les funcions actuals fins que el Departament de Justícia acabi la construcció del nou centre obert. Quan s’hagi produït el trasllat dels últims interns cap a l’edifici de nova planta, la presó de Tarragona tancarà definitivament les portes. Actualment hi ha prop d’un centenar de penats.

El tercer grau, una aposta estratègica

La construcció del nou centre obert de Tarragona respon a l’aposta per l’acabament de les condemnes amb un contacte progressiu amb l’exterior. L’objectiu d’un centre obert és facilitar la reinserció social dels penats que es troben en règim de tercer grau, que habitualment coincideix amb la fase final de la condemna.

Capacitat per a 150 interns

El nou centre obert de Tarragona tindrà capacitat per a 150 interns i serà l’únic de tota la demarcació. La superfície construïda superarà els 3.500 m2, que estaran distribuïts en planta baixa més quatre pisos. L’equipament disposarà d’espais comuns, despatxos i 72 habitacions. La construcció també preveu un soterrani de més de 800 m2 per a altres usos a determinar pel Departament de Justícia. Les obres suposaran una inversió de prop de nou milions d’euros.

El medi obert

Els interns en tercer grau es divideixen en dos grans grups. D’una banda, els que només dormen al centre. Durant el dia, van a treballar o participen en activitats formatives. De l’altra, els que ja fan tota la vida fora. En aquest cas, els professionals dels serveis penitenciaris en fan el seguiment des dels centres oberts amb entrevistes cada setmana o cada quinze dies. Així en poden avaluar l’evolució i, si cal, decidir-ne el reingrés en un centre penitenciari.

El trànsit de la presó a la comunitat sota la tutela dels serveis penitenciaris fa que els interns en tercer grau només reincideixin en dos de cada 10 casos. En canvi, l’índex de reincidència general és de tres de cada 10. Ho subratlla l’última investigació sobre reincidència penitenciària publicada pel Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE). És per això que Catalunya necessita equipaments penitenciaris ubicats en àrees urbanes i que facilitin el màxim contacte amb la societat.
Redacció TT - 15/07/2016 - 15:01h
I KE? A!!!
19/07/2016
12:57
La zona de terreny que deixarà lliure la presó és apta per a un gran centre comercial i a sota hi cap un gran aparcament.
AAAAAAAIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
18/07/2016
21:50
TOTS AL PERE MATA
60.000 euros/pres
18/07/2016
12:14
9 ME per acollir a 150 delinquents! Ens surt el pres a 60.000 euros! Perquè no els allotgen a l'hotel SB que té habitacions de luxe per 45 euros/nit? I tenen la poca vergonya de dir que és una inversió petita. Potser s'han oblidat de carregar el 3%.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat